Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plzeň se loučila s Rajtoralem, zesnulý fotbalista se dočkal ovací vestoje

Plzeň - Skandovaným potleskem se fanoušci fotbalistů Plzně loučili s bývalým hráčem Viktorie Františkem Rajtoralem, jenž 23. dubna spáchal v Turecku sebevraždu. Před ligovým zápasem s Duklou běželo na stadionu vzpomínkové video, které fanoušci doprovodili téměř čtyřminutovým potleskem ve stoje.

Vzpomínka na Františka Rajtorala
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Příznivci Viktorie vzpomínali na Rajtorala celý týden, když před stadionem vzniklo pietní místo, na kterém zapálili stovky svíček a kam nanosili vzpomínkové předměty. Téměř každý, kdo dorazil na zápas, pak nejprve zavítal na toto pietní místo, kde vznikaly zástupy.

Deset minut před samotným zápasem pak běželo na stadionu vzpomínkové video, které fanoušci doprovázeli potleskem. Další skandovaný potlesk následoval těsně před výkopem místo tradiční minuty ticha. Připojili se k němu všichni hráči i rozhodčí na hrací ploše. A úvod zápasu se nesl v duchu skandování Rajtoralova jména.

Těsně před poločasem pak skalní příznivci Plzně vytvořili v kotli choreo, při kterém Rajtoralovu podobiznu podsvítili červenými světlicemi. Použití pyrotechniky měli tentokráte dopředu povolené, jinak je jakákoli pyrotechnika na stadionu zakázána.

Choreo plzeňských fanoušků
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Zápas skončil výhrou Plzně 2:0 a Viktoria se tak alespoň na pár hodin vrátila do čela tabulky. "Motivace kvůli té události byla vidět na všech hráčích. Na začátku týdne jsme na tom nebyli dobře. Kluci na to ale odpověděli sami svým výkonem. Řekli jsme si, že konec ligy budeme hrát pro Frantu," prohlásil trenér Plzně Zdeněk Bečka.

"Je hrozné, co se stalo. Jsme z toho smutní. Při tom tleskání se to všem vybavilo. Klobouk dolů před klukama, jak to v první půli zvládli. Semkli jsme se a hráli jsme i pro Frantu," dodal Václav Pilař.

Hráče, který s Plzní získal čtyři mistrovské tituly a zařadil se mezi nejvýraznější postavy v historii Viktorie, uctilo i vedení klubu, které navždy vyřadilo Rajtoralovo číslo 27 a jeho dres jako památku vyvěsilo na stadionu vedle jižní rohové věže.

V této sezoně nosil dres číslo 27 bývalý rakouský reprezentant Andreas Ivanschitz, který se ho ale vzdal a nastoupil s novým číslem 33. "Nehrál jsem s Frantou, ale znal jsem ho jako fotbalistu. Věděl jsem, o koho jde. Tento týden byl pro nás všechny hodně těžký. Tým si zaslouží velký respekt za to, jak zápas zvládnul," prohlásil Ivanschitz.

Tragédie zasáhla i Duklu, v jejímž kádru jsou bývalí Rajtoralovi spoluhráči z Plzně. "Taková událost lidi zasáhne. Věřil jsem, že všichni, kdo se zápasu dnes zúčastní, to vezmou pozitivně. Zápas měl energii, kterou mít měl a která by se Františkovi líbila. Myslím, že to bylo důstojné rozloučení," ocenil kouč Dukly Jaroslav Hynek.

Uložit

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články