2. května 2017 • 04:40

Rajnoch v Overtimu o depresích fotbalistů, klubech i psychotestech

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedávnou smrt Františka Rajtorala vůbec nenesl dobře. Jan Rajnoch totiž sám psychickými problémy prošel a otevřeně o nich mluvil. Někdejší reprezentační obránce a dnešní televizní fotbalový expert tvrdí, že hráči jsou odmalička vystavováni stresu a kluby nejsou na jejich možné potíže vůbec připravené. Dokonce si myslí, že by fotbalisté měli podstupovat vedle obvyklých fyzických testů i psychotesty.



Bezprostředně po šokující zprávě o smrti Františka Rajtorala na Twitteru poznamenal, že o psychických problémech sportovců se moc nemluví a nikoho to nezajímá. „Chtěl jsem apelovat i na hráče, protože jejich psychický stav nemůže nikdo kontrolovat,“ vysvětluje svou reakci v pořadu iSport TV Overtime.

Rajnoch v Overtime: Profi sport je stres, hráči by měli procházet psychotesty
Video se připravuje ...

Fotbalistů, kteří trpí podobnými problémy, je podle Rajnocha určitě hodně. „Je důležité, aby ti kluci věděli, že se za to nemusí stydět. Sportovci jsou celou dobu vychováváni, že něco musíme. Musíme na trénink, musíme vyhrát, musíme, musíme… To slovo je pak tak stresující, že to dopadá takhle,“ naráží na Rajtoralův dobrovolný odchod ze života.

„Hráči to nedávají najevo, já jsem byl první, kdo o tom nějak promluvil. Chtěl jsem vystoupit, hrozně mi to pomohlo, že jsem to ventiloval. Pak jsem byl terčem vtípků od spoluhráčů i trenérů,“ zavzpomínal Rajnoch, který prý při svém angažmá v turecké Ankaře zažíval podobné situace jako Rajtoral. „Neplatili mi, nevyhrávalo se, těžce jsem to prožíval. Kdyby se František vyvázal ze smlouvy, mohl tady dneska být,“ věří. Rajnochovi prý pomohl manažer i rodina. A když pak odjel na reprezentační sraz, už se nevrátil.

Sportovci jsou tlačeni do výkonů a o svých problémech mlčí, říká koučka Březinová
Video se připravuje ...

Kluby by prý měly hráčům dát možnost konzultací s odborníky. „Když to někomu přikážete, tak to nemá ten efekt. Mělo by to být nenásilnou formou, aby ten člověk byl k dispozici. A hlavně hráčům sdělit, že se nemají za co stydět,“ apeluje.

Ale nebránil by se ani tomu, kdyby nějaká forma testů byla povinná. „Přeci jen hráči musí podstupovat fyzické testy, kontroly srdce… Možná by bylo dobré k tomu přihodit i psychotesty, vůbec by to nebylo od věci,“ řekl Rajnoch v Overtimu.

Plzeň - Dukla: V Plzni uctili památku Františka Rajtorala minutovým potleskem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud