Hlavní obsah

Hokejisté Francie mají v nominaci na MS tři posily z NHL

Hokejisté pořádající Francie mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem tři posily z NHL. Jsou to útočníci Pierre-Edouard Bellemare z Philadelphie, Antoine Roussel z Dallasu a obránce Yohann Auvitu z New Jersey. V kádru je také útočník Teddy Da Costa, který hrál v uplynulé sezóně v mezinárodní lize EBEL za Znojmo. Nechybí Sacha Treille z Rouenu, bývalý útočník Kladna a Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Francouzský hokejista Sacha Treille společně s českým bekem Ondřejem Němcem na archivním snímku.

Článek

Dvaatřicetiletý Bellemare působí v NHL třetí sezónu a v té uplynulé si připsal v 82 zápasech osm bodů za čtyři branky a stejný počet asistencí. Celkem má na kontě z 237 utkání 34 bodů (17+17). V pěti duelech play off zaznamenal jednu asistenci.

O pět let mladší Roussel v tomto ročníku nasbíral v 60 utkáních 27 bodů za 12 branek a 15 asistencí. Za pět let v NHL sehrál 340 duelů a zaznamenal 124 bodů (59+65). V 19 utkáních v bojích o Stanleyův pohár si připsal dva góly a tři asistence.

Sedmadvacetiletý Auvitu odešel do zámoří loni z IFK Helsinky a za New Jersey sehrál 25 utkání, v nichž si připsal dvě branky a stejný počet asistencí. Na farmě v Albany v AHL si ve 29 duelech připsal 13 bodů za pět tref a osm přihrávek.

Zkušenosti z NHL mají také brankář Cristobal Huet z Lausanne a útočník Stéphane Da Costa z CSKA Moskva. Jednačtyřicetiletý Huet získal v roce 2010 s Chicagem Stanley Cup a v NHL chytal také za Los Angeles, Montreal a Washington. Po domácím šampionátu svou bohatou kariéru ukončí. Sedmadvacetiletý Stéphane Da Costa nastoupil v 47 duelech za Ottawu a zaznamenal 11 bodů za sedm gólů a čtyři asistence.

Vedle Stéphanea Da Costy hraje v KHL také útočník Damien Fleury v Kunlunu. Deset hráčů působí v domácí nejvyšší soutěži, čtyři ve Švýcarsku, tři v EBEL, dva v Dánsku a jeden ve Finsku. Pouze v druhé švýcarské lize hrají bek Kévin Hecquefeuille a útočník Laurent Meunier za La Chaux-de-Fonds.

Francouzi sehráli v přípravě osm zápasů v rámci Euro Hockey Challenge a čtyřikrát vyhráli, z toho jednou v prodloužení. Utkali se doma v Amiens a Cergy se Švýcarskem (3:4 a 3:2 v prodloužení), v Čeljabinsku s Ruskem (1:0 v prodl. a 0:6), v Rize s Lotyšskem (1:2 a 6:4) a v Bordeaux s Běloruskem (3:1 a 1:4).

Do turnaje vstoupí doma v Paříži v sobotu od 20:15 proti Norsku a v dalších duelech základní skupiny B narazí na Finsko, Švýcarsko, Kanadu a Bělorusko. V neděli 14. května od 16:15 se utkají s Českem a potom ještě změří síly se Slovinskem.

Nominace hokejistů Francie na mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem (5.-21. května):
Brankáři:
Florian Hardy (Dornbirn/EBEL),
Cristobal Huet (Lausanne/Švýc.),
Ronan Quemener (Aalborg/Dán.),
Obránci:
Florian Chakiachvili,
Oliver Dame Malka,
Damien Raux (všichni Rouen),
Nicolas Besch,
Jonathan Janil (oba Bordeaux),
Yohann Auvitu (New Jersey/NHL),
Kévin Hecquefeuille (La Chaux-de-Fonds/Švýc.),
Antonin Manavian (Székesfehérvár/EBEL),
Útočníci:
Loic Lamperier,
Jordann Perret,
Sacha Treille (všichni Rouen),
Maurin Bouvet,
Anthony Rech (oba Gap),
Pierre-Edouard Bellemare (Philadelphia/NHL),
Valentin Claireaux (Lukko Rauma/Fin.),
Stéphane Da Costa (CSKA Moskva/KHL),
Teddy Da Costa (Znojmo/EBEL),
Floran Douay (Ženeva/Švýc.),
Damien Fleury (Kunlun/KHL),
Laurent Meunier (La Chaux-de-Fonds/Švýc.),
Nicolas Ritz (Herning/Dán.),
Antoine Roussel (Dallas/NHL).

Reklama

Související témata: