Hlavní obsah

Bělorusko - Česko 1:6Češi si na MS spravili náladu, triumf nad Běloruskem řídil kapitán Voráček

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Vrána 0 : 1
18. Gudas 0 : 2
22. Pavlovič 1 : 2
36. Červenka 1 : 3
48. Šimek 1 : 4
50. Voráček 1 : 5
60. Kempný 1 : 6
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Den po úvodní porážce s Kanadou si česká hokejová reprezentace spravila na mistrovství světa chuť, když Bělorusko v Paříži porazila 6:1. Vítězné tažení režíroval kapitán Jakub Voráček, který zaznamenal gól a dvě asistence, Radko Gudas slavil první gól v národním týmu. V neděli mají Češi volný den, o den později je od 20:15 čeká Finsko.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Petr Vrána slaví s Michalem Birnerem úvodní gól v souboji s Běloruskem.

Článek
Fotogalerie

Proti Bělorusům, se kterými Češi na MS dosud neprohráli, se kouč Jandač rozhodl poslat do branky místo Mrázka Pavla Francouze, ten ale v první třetině moc práce neměl, když musel likvidovat jediný střelecký pokus soupeře.

To Lalande na druhé straně byl v mnohem větší permanenci, Češi na něj za úvodní dvacetiminutovku vypálili šestnáctkrát, uklidňující rychlé trefy se ale nedočkali. Byť Červenka k ní byl v osmé minutě blízko, jenže neuspěl ani po dorážce, v níž zamířil do tyče.

Ve 14. minutě už se však favorit dočkal. Birne poslal od levého mantinelu přesný pas, takže Vránovi stačilo před brankou jen nastavit hokejku a mohl slavit svůj první gól na MS. A o čtyři minuty později se dočkal premiérového zásahu v národním týmu obránce Gudas, jehož rána skončila i s přispěním teče bránících Bělorusů za Lalandovými zády.

Den starý příklad, kdy Bělorusové dokázali proti Finům smazat manko 0:2, však byl varováním. A ve 22. minutě nabral reálnějších kontur, když Pavlovič pár vteřin po skončení první běloruské přesilovky snížil. Přispěchat s odpovědí mohl hned o minutu později Kovář, Lalanda ale podruhé v zápase zachránila tyč.

V polovině základní hrací stálo při Češích štěstí. Při signalizovaném trestu pro Kundrátka se sice Jandačovi svěřenci dotkli puku, pod kontrolou ho ale neměli. Rozhodčí ale hru přerušili, takže druhý gól Bělorusů neuznali.

Gólový závěr

Při následném oslabení uniknul Birner, jenž mířil zcela sám na branku, jenže bekhendový blafákem minul. A neuspěl ani později Jeřábek, protože za Lalandem zvonila už potřetí branková konstrukce. Přesto měli Češi do druhé pauzy dvoubrankový náskok zpátky, protože Červenka si položil brankáře, aby puk poté poslal pod horní tyčku.

Komplikací nebylo ani desetivteřinové dvojnásobné oslabení, které Češi přečkali a pak naopak sami při své přesilovce udeřili, od modré uspěl Šimek. A v 50. minutě už to bylo 5:1 - Pastrňákovi sice Lalande puk vypíchl, Voráček ho ale dorazil do sítě. Tím utkání pro běloruského gólmana skončilo, nahradil jej Karnauchov. V závěru zápasu se na druhé straně dostal do hry i útočník Tomáš Hyka, který tak zažil debut na MS. V samém závěru pak Kempný svým prvním gólem na MS uzavřel na konečných 6:1.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Paříž):
Česko - Bělorusko 6:1 (2:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 14. Vrána (Birner, Řepík), 18. Gudas (Voráček), 36. Červenka (Horák, Jeřábek), 48. Šimek (Voráček, Radil), 50. Voráček (Pastrňák, Kundrátek), 60. Kempný (R. Hanzl, T. Zohorna) - 22. Pavlovič (Lisovec, Denisov). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Lemelin (Rak.) - Jensen (Dán.), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. Diváci: 6635.
Česko: Francouz - Gudas, Šimek, Rutta, Kempný, Jeřábek, Krejčík, Kundrátek - Radil, Jan Kovář, Voráček - Pastrňák, Plekanec, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - Horák, R. Hanzl, T. Zohorna - od 55. min. navíc Hyka. Trenéři: Josef Jandač, Jaroslav Špaček, Jiří Kalous a Václav Prospal.
Bělorusko: Lalande (50. Karnauchov) - Korobov, Lisovec, Graborenko, Jevenko, Šinkevič, Chenkel, Denisov - A. Kosticyn, Kovyršin, S. Kosticyn - Pavlovič, A. Stas, Linglet - Děmkov, Kulakov, Droz - Kogalev, Šarangovič, Stefanovič - A. Volkov. Trenér: Dave Lewis.
Ohodnoťte známkami jako ve škole (1 - nejlepší, 5 - nejhorší) výkon českého týmu na MS proti Bělorusku.
1
75,7 %
2
17,6 %
3
3,3 %
4
1 %
5
2,4 %
Celkem hlasovalo 10771 čtenářů.

Reklama

Související témata: