11. května 2017 • 09:53

Kauza Pelta: Dotace řešil s náměstkyní v pronajatém bytě v centru Prahy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na veřejnost se dostávají detailnější informace o tom, v čem se měl provinit Miroslav Pelta v kauze vyšetřování nezákonného rozdělování státních dotací pro sport. "Porcování" částky v hodnotě 454 milionů korun domlouval předseda FAČR s náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou nezávisle na jednání expertní komise, mimo jiné i v bytě v centru Prahy, který za tím účelem Pelta pronajal. Od vyšetřovatelů to zjistil Radiožurnál. Pelta i Kratochvílová byli zadrženi policií a jsou ve vazbě.



Policie skupinu sledovala od loňského listopadu, pořídila desítky hodin odposlechů, včetně těch z pronajatého bytu. Z nich údajně vyplývá, že ani jeden z 50 projektů nebyl vybrán podle zákonných kritérií, a proto vznikla České republice škoda téměř půl miliardy korun.

"V bytě, který kvůli tomu ( Pelta ) pronajal, požadoval neoprávněně jako zástupce žadatele o dotace na úkor dalších žadatelů o dotace přednostně neveřejné informace k předmětu soutěže k dotačním programům, k jednotlivým žádostem o dotace (projektům) a k průběhu procesu hodnocení žádostí a dále ovlivňoval rozhodování Kratochvílové ," cituje z policejních dokumentů Radiožurnál.

Za obvinění ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinností při správě cizího majetku může hrozit až dvanáctiletý trest vězení.

Peltův obhájce Bronislav Šerák však připomněl slova ministryně školství Kateřiny Valachové , podle níž letos žádné investiční dotace pro sport vyplaceny nebyly a žádná škoda tedy nevznikla.

Druhá větev kauzy se podle Radiožurnálu dotýká samotné Fotbalové asociace ČR, která byla obviněna jako právnická osoba. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že Pelta si vynutil navýšení dotace pro FAČR o devět milionů korun, tedy na částku 562 milionů, až poté, co bylo o dotacích na ministerstvu rozhodnuto. K tomu podle policie napomohl i třetí obviněný v dotační kauze, bývalý šéf ministerského odboru Zdeněk Bříza.

Kriminalisté se domnívají, že si Pelta zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

 

Berbr: Návrh Slavie je mimozemský, moje kandidátky na FAČR už leží
Video se připravuje ...

Svoboda: Chceme se dohodnout na kandidátovi s výkonnostním fotbalem
Video se připravuje ...

Důvod Peltovy vazby? Ovlivňování svědků a pokračování v činosti
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud