Toto je první auto, které dostalo pokutu za rychlost. Před více než 120 lety

Přemýšleli jste někdy o tom, kdo jako první dostal pokutu za rychlost, případně v kterém automobilu jel? Odpovědi na tyto otázky přináší následující řádky...

Situace, která nám dnes připadá naprosto komická, se odehrála v lednu roku 1896. V té době byla maximální povolená rychlost tři kilometry za hodinu, přičemž každý vůz ještě doprovázel pěšky člověk s červeným praporkem.

Prvním pirátem silnic v historii se stal Walter Arnold, který ze svého vozu vymáčkl rovných 13 kilometrů za hodinu! Dalším prohřeškem bylo to, že jej při jeho cestě nikdo další nedoprovázel. Peněžitou pokutu musel zaplatit poté, co jej jeden ze strážníků dohonil na kole.

Zajímavé je, že ten samý Arnold je spojen s historií značky Daimler a jako jeden z prvních získal licenci na prodej automobilů Benz.

Krátce po incidentu byl maximální limit tří kilometrů v hodině navýšen na rovných 23 km/h. Tato událost se od té doby slaví závodem zvaným Emancipation Run. V něm Walter Arnold soutěžil a za své mimořádně obratné řízení získal zlatou medaili. Akce se pořádá dodnes, mezi městy Londýn a Brighton pravidelně putují vozy vyrobené před rokem 1905.

První automobil, který kdy dostal pokutu za rychlost, bude v září vystaven na Concours of Elegance 2017 v Hampton Court Palace. Na této výstavě se objeví po boku velikánů jako Jaguar XJR-9 či McLaren F1 GTR.

car.jpg

Doporučujeme

Články odjinud