Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sobotka odmítl Schillerovou jako ministryni financí, chce od ANO jiného kandidáta

Česko

  9:26aktualizováno  11:10
PRAHA - Náměstkyně Alena Schillerová nemá podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) potřebné předpoklady pro výkon funkce ministryně financí. Premiér proto požádal hnutí ANO, aby předložilo jiného kandidáta, který by v případě odvolání nahradil současného ministra Andreje Babiše (ANO). Podle Babiše premiér situaci záměrně komplikuje, s dalším návrhem by mělo hnutí ANO přijít do středy.

Bohuslav Sobotka po jednání koaliční rady. foto: ČTK

Sobotka dodal, že kvůli jeho vazbám na Agrofert by nepřijal ani nominaci současného ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) do čela ministerstva financí. Brabec byl v minulosti generálním ředitelem lovosické chemičky Lovochemie, spadající pod holding Agrofert.

Sobotka se vyjádří k Schillerové v pondělí. Zeman by ji jako ministryni přijal

Schillerové premiér vyčetl také to, že prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. „Nominaci paní Schillerové jsem dnes proto z výše uvedených důvodů odmítl a požádal hnutí ANO o předložení jiného návrhu. Respektuji právo hnutí ANO navrhnout po odvolání ministra Babiše nového kandidáta, jako předseda vlády se však nemohu zříci faktické i ústavní odpovědnosti za to, aby nový ministr skýtal záruku řádného, kompetentního a samostatného výkonu ministerské funkce,“ uvedl.

Čekali jsme to, zní z ANO

Představitelé hnutí ANO podle všeho podobné rozhodnutí očekávali. Ještě předtím než Sobotka ohlásil své stanovisko veřejně, avizovali, že Babiš společně se Schillerovou vystoupí před novináři a budou reagovat na zamítavý postoj premiéra. Sobotka se s náměstkyní v posledních dnech nesetkal, novinářům řekl, že s ní má zkušenosti z předchozích jednání.

Sobotka uvedl, že Schillerová společně s generálním ředitelem Finanční správy Martinem Janečkem nese odpovědnost za pomalý a neochotný přístup ministerstva ke kontrolám firem, které emitovaly korunové dluhopisy. Mezi ty patří i někdejší Babišova firma Agrofert. Právě nákup těchto dluhopisů ministrem financí patří mezi důvody, kvůli kterým navrhuje Sobotka Babišovo odvolání. „Ministerstvo začalo v této věci jednat až po četných urgencích ze strany rozpočtového výboru, vlády a Poslanecké sněmovny,“ uvedl Sobotka. Schillerová pro něj negarantuje jednoznačné a nestranné prošetření dluhopisů.

Existují další možnosti

Schillerová je podle premiéra také závislá na ANO a Babišovi. „Lze předpokládat, že místo samostatného vedení úřadu, které jako předseda vlády od nového ministra požaduji, by byla fakticky jen prodlouženou rukou a vykonavatelem pokynů současného ministra,“ uvedl. Vyčetl jí i prosazování represivního přístupu finanční správky k výběru daní, u kterého podle něj roste podezření, že poškozuje a likviduje poctivé firmy.

„Teď nechci hovořit o nějakých dalších možnostech, samozřejmě tady existují, nicméně já upřednostňuji jmenování ministra, kterého mi navrhne hnutí ANO,“ řekl Sobotka na dotaz, zda by se případně vedení resortu mohl dočasně ujmout sám, podobně jako tomu bylo nedávno v případě ministerstva průmyslu a obchodu.

Pravice stojí za Sobotkou

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v reakci na Sobotkovo rozhodnutí uvedl, že další krok je na hnutí ANO. Lidovečtí představitelé předtím dávali najevo, že nemají vůči Schillerové výhrady, rozhodnutí ale nechávali na premiérovi.

Pravicová opozice Sobotkovo rozhodnutí chápe. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ale skutečnou změnu na ministerstvu financí nemůže přinést nikdo, koho nominuje hnutí ANO. Předseda ODS Petr Fiala podotkl, že vládní krize zjevně k žádnému řešení nespěje, a znovu se vyslovil pro vypsání předčasných voleb.

15.května 2017 v 10:12, příspěvek archivován: 15.května 2017 v 12:48

ČSSD logicky odmítla na MF A.Schillerovou.Faktem však zůstává,že skutečnou změnu nemůže přinést nikdo nominovaný hnutím ANO.

Průběh vyjednávání o novém ministrovi financí v pátek kritizovala Asociace malých a středních podniků. Podle ní má situace negativní dopad na podnikovou sféru, protože panují nejasnosti o rozpočtu na příští rok i o parametrech zákona o dani z příjmu.

Argumentovat Agrofertem je směšné, tvrdí Babiš

K Sobotkovu prohlášení se vyjádřil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Sobotkovy argumenty jsou podle něj směšné a premiér podle něj záměrně komplikuje situaci. „Chce udržovat v mediálním prostoru ty věci. ČSSD klesly preference a řeší to takto,“ uvedl. Rozzlobilo ho, že ministrem financí by podle sociálních demokratů neměl být ani Brabec, někdejší ředitel lovosické chemičky Lovochemie, spadající pod Agrofert. „Myslím, že argumentovat Agrofertem je směšné. (Brabec) odešel, myslím, v roce 2011. Jsou to všechno zástupné argumenty. Bylo nám řečeno, že pokud další kandidát nebude akceptován, pan premiér přijde s novým návrhem. To považuji za absurdní situaci. Já nechápu, proč to pan premiér komplikuje,“ uvedl Babiš.

Babiš napevno počítá s tím, že z vlády odejde. Pokud by Sobotka přijal dalšího nominanta ANO, s kterým chce hnutí přijít do středečního jednání koalice, Babiš by řekl prezidentovi Miloši Zemanovi, ať ho odvolá. Pravděpodobně by to bylo ke konci května, uvedl Babiš. Kdyby ministerstvo financí měl dočasně řídit premiér, nebo někdo za ČSSD, považoval by to za konec koaliční spolupráce. „Tím pádem by koalice skončila, protože to by porušilo už absolutně tu koaliční smlouvu,“ uvedl. Odmítl, ale potvrdit, že by ANO smlouvu vypovědělo.

„Chceme co nejdřív, aby byl ukončen tento spor. Aby pan premiér akceptoval podle koaliční smlouvy našeho nominanta. A když přiletí pan prezident, tak mu řeknu, aby mne teda odvolal ke konci května. Já z té vlády odejdu, ale budu odvolán, nechci podávat demisi, nic jsem neudělal,“ řekl novinářům. Neodpověděl přímo na dotaz, zda mu odchod z ministerstva uvolní ruce pro předvolební kampaň.

Babiš považuje Schillerovou za nejlepší kandidátku. „Pracuje 26 let ve Finanční správě, je nezávislá a pod státní službou. Obvinění jsou skandální a poškozují ji,“ řekl. Vyloučil, že by měla po jeho odchodu fungovat jako „nesamostatná loutka“, jak uvedl Sobotka. „My se známe asi rok a půl,“ řekl.

S dalším návrhem na post ministra financí by podle Babiše mělo hnutí ANO přijít do středy. „Samozřejmě ministři nerostou na stromech, tak musíme někoho najít,“ uvedl. Do funkce by si přál odborníka, nikoliv politického nominanta, s kterými v těchto případech podle něj přichází ČSSD.

Náměstkyně Alena Schillerová je Sobotkovým rozhodnutím zaskočena. „Předpokládala jsem, že se se mnou pan premiér sejde. Jsem docela v šoku, když jsem si přečetla vyjádření pana premiéra,“ uvedla Schillerová. Sobotkovy argumenty podle ní poškozují nejen ji, ale i finanční správu. „Zcela kategoricky odmítám, že bych jakýmkoliv způsobem brzdila emise korunových dluhopisů. Toto je útok na integritu finanční správy. Finanční správa kontroluje všech 1519 případů, kde je podezření, že došlo k emisím. Nikdy jsem neřekla, že se nebudou kontrolovat dluhopisy, pouze jsme debatovali, jak budeme postupovat. Vnímám to jako poškození celé finanční správy.“

Vyjádření předsedy vlády Bohuslava Sobotky k nominaci Aleny Schillerové

Alena Schillerová nemá potřebné předpoklady pro dobrý výkon funkce ministryně financí, žádám ANO o urychlené předložení jiného návrhu. Nemohu souhlasit s tím, aby po odvolání Andreje Babiše z pozice ministra financí, zastávala tuto funkci jeho dosavadní náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová. Mám proto následující tři hlavní důvody:

1) Paní Schillerová nese společně s generálním ředitelem Finanční správy Janečkem odpovědnost za kritizovaný pomalý a velmi neochotný přístup ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy. Ministerstvo financí začalo v této věci jednat až po četných urgencích ze strany rozpočtového výboru, vlády a Poslanecké sněmovny. Po této krajně negativní zkušenosti nemám jako předseda vlády důvěru v to, že dosavadní náměstkyně pro oblast daní Schillerová bude garantovat jednoznačné, důsledné a nestranné prošetření kauz korunových dluhopisů, či dalších daňových problémů současného ministra financí. Předchozí výběr paní Schillerové do funkce náměstka pro daně a cla podle zákona o státní službě, je navíc zpochybněn silnou vazbou její rodiny na brněnské hnutí ANO a jednoho z největších sponzorů hnutí ANO, podnikatele Rusňáka.

2) Vzhledem k široce a veřejně vnímané závislosti paní Schillerové na A. Babišovi lze předpokládat, že místo samostatného vedení úřadu, které jako předseda vlády od nového ministra požaduji, by byla paní Schillerová fakticky jen prodlouženou rukou a vykonavatelem pokynů současného ministra. Nechci se jako předseda vlády dostat do situace, kdy jmenuji do ústavní funkce ministra někoho, kdo bude veřejností vnímán a považován pouze za nesamostatnou loutku či převodovou páku. To by byla jednoznačně devalvace funkce člena vlády.

3) Paní Schillerová, rovněž ve spolupráci s generálním ředitelem Janečkem, prosazuje a obhajuje současný silně represivní způsob přístupu ke správě a výběru daní. V poslední době však roste podezření, že tento postup daňové správy poškozuje a likviduje i poctivé firmy, např. v oblasti zvýšené frekvence používání tzv. zajišťovacích příkazů. Nový ministr by měl zajistit, že chování daňové správy bude hodnoceno objektivně, jak s ohledem na potřebu důsledně vybírat daně, tak nutnost dát jistotu slušným a poctivým daňovým poplatníkům. Takového objektivního přístupu by však paní Schillerová vzhledem k charakteru jejího dosavadního působení nebyla schopna.

Nominaci paní Aleny Schillerové jsem dnes proto z výše uvedených důvodů odmítl a požádal hnutí ANO o předložení jiného návrhu. Respektuji právo hnutí ANO navrhnout po odvolání ministra Babiše nového kandidáta, jako předseda vlády se však nemohu zříci faktické i ústavní odpovědnosti za to, aby nový ministr skýtal záruku řádného, kompetentního a samostatného výkonu ministerské funkce. Takovou záruku bych u paní Schillerové bohužel neměl.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR ČTK

Autoři: ,