Hlavní obsah

Špatná zpráva pro Slavii a Plzeň. Přímý postup do Ligy mistrů padl

Jdou si po krku, protože titul může získat jen jeden z nich. Jeden zájem ale měli fotbalisté Slavie a Plzně společný. Na dálku fandili Manchesteru United a Ajaxu Amsterdam, aby jim za příhodně konstelace umožnily přímý postup do Ligy mistrů. Jenže pohádková varianta pro nadcházejícího českého šampióna padla. Rudí ďáblové ani Ajax si v domácí soutěži nezajistí přímý postup do Ligy mistrů, tudíž České republice nebude pozice náhradníka nic platná.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Marouane Fellaini (vlevo) oslavuje gól Manchesteru United proti Celtě Vigo. Rudí ďáblové teď už pracují jen pro vítěze MOL Cupu...

Článek

Pánové, takže vše zůstává při starém. Český šampión začne svou pouť do Ligy mistrů ve třetím předkole v mistrovské části, z níž je cesta do hlavní soutěže schůdnější. A vicemistr pak ve třetím předkole části nemistrovské, kde číhají silnější soupeři z největších evropských lig.

Přitom stačilo tak málo. Aby si letošní vítězové Ligy mistrů i Evropské ligy zároveň zajistili postup do Champions League také ze svých domácích soutěží. Pouze v takovém případě se pak český mistr jako náhradník mohl posunout rovnou do základní skupiny milionářské soutěže.

Liga mistrů nezklamala, finalisté Real Madrid i Juventus Turín podmínku splňují. Čechům však vybouchla Evropská liga. Ani Manchester United, ani Ajax Amsterdam si v domácích soutěžích přímý postup do Ligy mistrů nezajistily.

Ajax o víkendu dokončil nizozemskou ligu druhý o bod za mistrovským Feyenoordem. A Rudí ďáblové porážkou na Tottenhamu definitivně ztratili šanci na umístění do třetího místa v Premier League.

Vývoj naopak nahrává vítězi MOL Cupu

Nastala však paradoxní situace. Vývoj v Anglii naopak nahrál vítězi MOL Cupu, kterým se ve středečním finále stane buď Zlín, nebo druholigová Opava.

Teď už je jasné, že Manchester United skončí v Premier League na šestém nebo pátém místě, což mu zajišťuje start v příštím ročníku Evropské ligy. Pokud ale Rudí ďáblové ve finále porazí Ajax, zajistí si účast v Lize mistrů.

A v takovém případě vítěz Českého poháru postoupí rovnou do základní skupiny Evropské ligy!

Pokud druholigová Opava dovrší své senzační tažení, může tak být paradoxně jediným českým zástupcem, který bude mít již před sezónou jistotu podzimního setrvání na pohárové scéně...

Reklama

Související témata: