9
Fotogalerie

Vzácný Jaguar E-Type jde do aukce. Kdysi jezdil také 24 hodin Le Mans

Ikonický kousek bude už v létě vydražen během Bonhams Quail Lodge Auction v kalifornském městě Carmel. Kdysi vůz s velkou čtrnáctkou závodil na okruzích.

Ikonický model Jaguar E-Type jde do dražby. Už sám o sobě je tento vůz z roku 1963 velkou vzácností. Zvlášť ale tento exemplář odlehčené verze. Celkem totiž bylo takových vyrobeno jen dvanáct kusů. 

Kousek s velkou čtrnáctkou má za sebou bohatou minulost. V barvách Team Cunningham absolvoval například slavné závody 24 hodin Le Mans nebo Bridgehampton 500. Teď bude k mání během Bonhams Quail Lodge Auction v kalifornském městě Carmel. 

Odlehčená karoserie ukrývá přepracovanou verzi řadového šestiválcového motoru z modelu Jaguar XK. Na svoji dobu se jednalo o velice pokročilý motor. Konstrukce vozu byla vyrobena z hliníku. Tento materiál nahradil ocel a díky tomu se hmotnost snížila o přibližně 114 kilogramů. 

Původně bylo vyrobeno jen 12 z plánovaných 18 kusů. Jaguar se po 50 letech rozhodl naplnit původní výrobní plán. Automobilka tak vyrobila dalších 6 vozů přesně podle těch původních. 

Aukční dům předpokládanou cenu nezveřejnil. Je ale jasné, že se bude jednat v přepočtu o stovky milionů českých korun. 

Více fotografií v naší galerii:

1963-jaguar-e-type-lightweight-competition-coupe (2).jpg1963-jaguar-e-type-lightweight-competition-coupe (3).jpg1963-jaguar-e-type-lightweight-competition-coupe (5).jpg

Jaguar

Britský Jaguar vznikl v roce 1922 jak Swallow Sidecars Company, v roce 1945 dostal svůj současný název Jaguar Cars Limited.

Výrobce sportovních a luxusních automobilů byl v roce 1989 koupen Fordem. Od roku 2008 ho vlastní indická Tata Motors.

Jaguar F-Pace • Jaguar E-Pace • Jaguar I-Pace • Jaguar F-Type • Jaguar XE  •Jaguar XF

Doporučujeme

Články odjinud