Pražská Lucerna nebyla vybrána náhodou. Marta v ní začínala svou pěveckou kariéru a měla tam v prosinci 1989 první koncert po téměř dvacetiletém zákazu. "Těším se do Lucerny, do toho vroucího kotle a magického sálu, v němž jsem měla tu čest mnohokrát zpívat ve své první i druhé kariéře," uvedla Kubišová, která původně vystoupení v Lucerně neplánovala. Rozhodla se pro něj až po 'nátlaku fanoušků'.

Kubišová 5. dubna převzala zlatou desku za prodej svého loňského alba Soul a na setkání s novináři v Praze zároveň oznámila poslední koncerty. Po Brně se Kubišová postupně představí v Sedlčanech, Chomutově, Hořovicích, Varnsdorfu a Českých Budějovicích. "Praha mezi těmito místy chybí, protože tím, že mám dvě kapely - Petra Maláska a Karla Štolby - tak Karel Štolba se mnou bude hrát na koncertu, který už si domluvil s Českou televizí 5. a 7. září v Divadle ABC," řekla tehdy ČTK Kubišová.

Za nahrávku Soul byla letos Kubišová nominovaná Akademií populární hudby v kategorii zpěvačka roku na Cenu Anděl. Výsledky vyhlásí 22. května v pražském Lucerna Music Baru.

Jedním z důvodů ukončení kariéry Kubišové je její zdravotní stav. Předloni prodělala infarkt, který ji podle ní "vyvedl z omylu o nesmrtelnosti". Po ukončení pěvecké kariéry by mimo jiné ráda napsala knihu o svém životě.

Nahrávka Soul je podle Kubišové její poslední. Již předchozí nahrávku zpěvačka označovala za "poslední živé album". Deska s názvem 25 přinesla před třemi lety záznam recitálu z její domovské scény Divadla Ungelt. Kubišová, někdejší mluvčí Charty 77, se mohla vrátit k veřejnému vystupování až po téměř dvaceti letech v listopadu 1989.