Hlavní obsah

Festival v Cannes začal pod přísným dozorem

Právo, Věra Míšková

Slunce nad francouzským Azurovým pobřežím v Cannes přivítalo ve středu večer první hvězdy 70. ročníku nejprestižnějšího filmového festivalu světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Celebrity tradičně pózovaly na červeném koberci v CannesVideo: Reuters

 
Článek

Pod mimořádným policejním dozorem, k němuž patřili po zuby ozbrojení muži se samopaly, na 550 rozmístěných kamer, odstřelovači, bezpečnostní rámy při vstupu do všech sálů, zátarasy (mimo jiné i v podobě obřích betonových květináčů), se do hlavního kinosálu bratří Lumiérů sjeli hosté slavnostního ceremoniálu i členové porot.

Té hlavní předsedá nejslavnější španělský režisér Pedro Almodóvar a členy jsou například herečka Jessica Chastainová, herec Will Smith nebo italský režisér Paolo Sorrentino.

Porotě sekce Un Certain Regard předsedá herečka Uma Thurmanová a snímky bude s ní a dalšími hodnotit i umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och. V této sekci se také představí film Out, debut maďarského studenta pražské FAMU Györgye Kristófa natočený ve slovensko-maďarsko-české koprodukci.

Slavnostní ráz zahájení jubilejního ročníku trošku kalí spor kolem zařazení dvou filmů z produkce Netflixu do hlavní soutěže, které tato americká streamovací služba odmítá uvést ve Francii do kin. Festival se je přesto rozhodl v soutěži nechat a v odůvodnění uvedl, že s potěšením vítá nové hráče na trhu – byť bude nadále podporovat klasickou formu distribuce.

„Osobně si nedovedu představit, že by Zlatou palmu nebo jinou cenu dostal film, který veřejnost nebude moci vidět v kinosálech,“ komentoval to nicméně Almodóvar a naznačil tak, kudy se hodnocení jeho poroty nejspíš ubírat nebude.

Festival slavnostně odstartovali devatenáctiletá Lily-Rose Deppová (dcera Johnnyho Deppa a Vanessy Paradisové) jako symbol mládí a íránský režisér Asghar Farhádí coby představitel angažovaného filmu.

Moderátorkou večera byla Monica Bellucciová, hosty slavnostního ceremoniálu mimo jiné tvůrci a herci zahajovacího filmu Ismaelovy přízraky francouzského režiséra Arnauda Desplechina. Film mnoho nadšení nevyvolal, jde o dosti překombinovanou směsici vztahů několika postav, které se utápějí v minulosti a depresích.

Hlavním důvodem, proč Francouzi tento vleklý film pro zahájení vybrali, je tedy nejspíš herecké obsazení. Mathieu Amalric mezi Marion Cotillardovou a Charlotte Gainsbourgovou, to je skvělá reprezentace na červený koberec.

Hlavní soutěž odstartoval ve čtvrtek snímek ruského režiséra Andreje Zvjaginceva Bez lásky, který vypráví o krutém dopadu rozvodu rodičů na život jejich dvanáctiletého syna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám