Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Výbuchy při pohřbu obětí z protivládní demonstrace v Kábulu si vyžádaly alespoň 20 mrtvých

Svět

  14:15
KÁBUL - Tři výbuchy blízko místa, kde se konal pohřeb oběti pátečního střetu mezi demonstranty a afghánskými bezpečnostními složkami, si v sobotu vyžádaly životy nejméně dvaceti lidí. Dalších nejméně 119 lidí bylo zraněno.

Ilustrační foto foto: Reuters

S odvoláním na svědky o tom informovala o tom agentura Reuters. Podle afghánské televize Tolo News exploze zabily 20 lidí. Dalších nejméně 119 lidí bylo se zraněními dopraveno k ošetření na kliniky, uvedl nejmenovaný mluvčí afghánského ministerstva zdravotnictví. K incidentu se zatím nikdo nepřihlásil, radikální hnutí Taliban v prohlášení na internetu jakoukoliv svou účast na útoku popřelo.

Tři nálože explodovaly krátce po sobě při pohřbu syna místopředsedy horní komory parlamentu, Rady starších. Mezi účastníky smutečního procesí pohřbu této prominentní oběti byli i výkonný premiér Abdulláh Abdulláh a ministr zahraničí Salahuddín Rabbání. Oba vyvázli z útoku bez úhony. Abdulláh to potvrdil z televizní obrazovky. Jak řekl, útok spáchali tři sebevražední atentátníci, kteří se zamíchali mezi truchlící osoby.

Pohřbívaný muž byl jednou z nejméně osmi obětí, které si v pátek vyžádaly střety mezi demonstranty a bezpečnostními složkami na protivládní demonstraci v Kábulu. Několik stovek lidí tam požadovalo rezignaci vlády prezidenta Ašrafa Ghaního kvůli špatné bezpečnostní situaci v zemi.

Ve středu v Kábulu otřásla vládní a diplomatickou čtvrtí exploze, když sebevrah odpálil nálož ukrytou v cisternovém autě v blízkosti německého velvyslanectví. Zahynulo 90 lidí a více než 450 utrpělo zranění. Většinu obětí tvořili afghánští civilisté, včetně žen a dětí. K atentátu se nikdo nepřihlásil a afghánské úřady z něj podezírají extremistickou síť Hakkání, která je napojená na hnutí Taliban.

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými akcemi islamistického hnutí Taliban a na jihu země s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát.

Vláda podle odhadů USA kontroluje jen asi 60 procent území. Okolo 13 000 vojáků NATO v současné chvíli pomáhá cvičit afghánské bezpečnostní síly proti Talibanu a dalším skupinám.

Od začátku letošního roku zahynulo při střetech s islamisty více než 1000 příslušníků afghánských bezpečnostních sil. O život přišlo i více než 700 civilistů. Podle OSN také dalších přibližně 75 000 Afghánců od ledna opustilo své domovy.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...