Zakladatel Oculus VR, Palmer Luckey, po odchodu z Facebooku pracuje na zcela novém startupu

palmerluckey

Spoluzakladatel Oculusu Palmer Luckey

0Zobrazit komentáře

Startup Oculus, který se zasloužil o zásadní pokrok v oblasti virtuální reality, konkrétně pak prvních brýlí pro ni, byl po dva první roky veden jeho zakladatelem, Palmerem Luckeym. Ten se společně s celým týmem v roce 2014 přesunul do Facebooku, který tehdy Oculus odkoupil za 2 miliardy dolarů, ze kterých si sám Luckey odnesl přibližně 700 milionů dolarů.

V minulém roce se ovšem nad Luckeym začala stahovat temná mračna – veřejnost se dozvěděla o tom, že finančně podpořil skupinu, která měla za cíl brojit proti kampani Hillary Clinton v loňských amerických volbách. Skupině přispěl částkou 10 tisíc dolarů a po mnoha konfrontacích ztratil respekt v očích spolupracovníků, investorů a většiny vlivných lidí v Silicon Valley. Na delší dobu se tak odmlčel z veřejnosti a před zhruba 2 měsíci oznámil svůj odchod z VR oddělení Facebooku definitivně.

crowd

Přečtěte si takéNa slovenské crowdfunding platformě Crowdberry se vybralo za půl roku přes 43 milionů KčNa slovenské crowdfunding platformě Crowdberry se vybralo za půl roku přes 43 milionů Kč

Teprve 24letý Luckey se ale v žádném případně vzdávat nehodlá a jde dál kupředu. Momentálně totiž pracuje na novém startupu, který si dal za cíl vývoj speciální technologie, která bude za pomocí lidarových senzorů kontrolovat přechod osob na hranicích, především pak těch mezi USA a Mexikem, případně i aktivitu kolem vojenských základen.

palmerluckey

Na projektu s ním podle informací serveru New York Times spolupracuje Peter Thiel, známý investor, spoluzakladatel PayPalu, bezpečnostní firmy Palantir a jeden z prvních investorů do Facebooku. Luckeymu se podařilo setkat s mnoha vládními představiteli, včetně pravé ruky Donalda Trumpa – ten je ostatně sympatizantem s podobnými opatřeními.

Vše je teprve v začátcích

Bližší informace dostupné nejsou, dá se ale očekávat, že hlavním cílem startupu bude nejen zefektivnění, ale především zlevnění ochrany hranic a chráněných oblastí. Obecně vzato ale startup, jako již zmíněný Palantir, bude především pro vládní, případně korporátní využití.

Foto: eVRydayVR/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym