Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kroupy větší než dva centimetry? Česko zasáhnou bouřky, nejsilnější budou na východě

Česko

  11:14
Moravu, Slezsko a východní polovinu Čech zasáhnou v úterý odpoledne velmi silné bouřky, které bude doprovázet nárazový vítr, krupobití a přívalové srážky. V místech přívalových dešťů se mohou rozvodnit potoky a menší řeky, voda může zatopit níže položená místa a sklepy nebo podemlít komunikace. V západní polovině republiky očekávají meteorologové bouřky také, ale s mírnějším průběhem. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ).

„Ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku se mohou vyskytnout velmi silné bouřky s nárazy větru až 90 kilometrů za hodinu, kroupami nad dva centimetry a přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 milimetrů. Během večera a noci na středu bude bouřková činnost od západu ustávat,“ uvedli meteorologové. Výstraha na velmi silné bouřky platí v úterý od 14:00 do 23:00.

Silné bouřky, déšť a ochlazení. Návratu letních teplot se dočkáme až ke konci týdne

Ve zbytku země budou bouřky slabší, ojediněle ale i tam mohou padat kroupy a napršet má okolo 30 milimetrů vody. Upozornění meteorologů pro západní část Česka je platné od úterního poledne do 20:00.

Lidé by měli kvůli silnému větru zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit zahradní nábytek, zabezpečit skleníky či stavební jeřáby. Při pobytu venku by si měli dát pozor na ulomené větve či létající předměty.

Autor: