Hlavní obsah

Bob Dylan jako malíř

Novinky, Stanislav Dvořák

V Praze na Staroměstské radnici začíná výstava Bob Dylan: On the Road s podtitulem Neznámá tvář známého umělce. Málo se ví o tom, že slavný americký písničkář už léta maluje. V Česku dosud výstavu nikdy neměl.

Foto: Bob Dylan

Jedno z děl Boba Dylana

Článek

Pražská výstava bude otevřena od 7. června do 31. srpna 2017 v prostorách Křížové chodby Staroměstské radnice. K vidění bude asi 50 grafických listů z let 2008 – 2014, kolekce gramofonových desek a fotografie Alana Pajera.

Pajerovy momentky zachycují Václava Havla a Boba Dylana během jeho koncertu v Praze začátkem listopadu 2005.

Foto: Bob Dylan
Foto: Bob Dylan

Dylana, který od šedesátých let několikrát objel svět, inspirují k malbě právě zážitky z cest. Výstava jeho děl v České republice je výsledkem spolupráce pražské Galerie GOAP s Halcyon Gallery London.

Dylan loni obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Cena pro amerického písničkáře byla ohlášena už v říjnu, ale podivínský Dylan to nejdříve ignoroval a později řekl, že si pro ni možná zajede příští rok.

Nobelovu cenu převzal začátkem dubna ve Stockholmu, vymínil si ale, že tam nebude veřejnost. Teprve tento týden dodal svůj projev, kde mimo jiné zmínil, že písničky nejsou literatura. „Mají se zpívat, ne číst,“ uvedl.

Reklama

Související články

RECENZE: Bob Dylan krásně zpívá

Kultivovaný pěvecký přednes je asi to poslední, co bychom od Boba Dylana čekali. Na novém trojalbu Triplicate dosáhl v interpretaci tradičního popu svého...

Výběr článků

Načítám