"To je za Sýrii," křičel muž, který u Notre-Dame útočil na policistu

Info.cz

raz

Policie dnes u katedrály Notre-Dame v centru francouzské metropole postřelila muže, který na jednoho z hlídkujících strážců zaútočil kladivem. Ministr vnitra Gérard Collomb sdělil, že muž při útoku křičel "to je za Sýrii" a měl u sebe kladivo, kuchyňské nože a doklady alžírského studenta. Dokumenty vyšetřovatelé prověřují. Policista byl zraněn, ale není v ohrožení života, dodal Collomb. Prokuratura oznámila, že událost vyšetřují protiteroristické úřady.

Incident se stal podle médií na prostranství před chrámem. Zprávy na sociálních sítích hovořily o panice, kterou střelba vyvolala. Katedrála patří mezi nejnavštěvovanější památky ve francouzské metropoli.

Místo incidentu policie zcela uzavřela, stejně jako okolní ulice a stanici metra a příměstské rychlodráhy Saint-Michel. Uvnitř katedrály zůstalo na příkaz policie asi 900 lidí, kteří dostali pokyn, aby se posadili. Na snímcích mají ruce nad hlavou. Policie zjišťovala, zda mezi nimi není případný komplic útočníka. Po skončení incidentu, jenž trval asi 45 minut, uvedla, že lidé budou po prověření postupně vypouštěni ven.

"Slyšela jsem rány podobné výstřelům. Neviděla jsem ale všechno... Všichni začali z prostranství před katedrálou prchat a policie to tam hned obklíčila," řekla zpravodajskému webu Le Figaro jedna americká turistka.

 

Kvůli incidentu se na pařížské prefektuře bude konat schůzka starostky města Hidalgové, ministra vnitra Collomba a prokurátora Françoise Molinse, kteří se setkají se zasahujícími policisty. Starostka Hidalgová na twitteru ocenila rychlou reakci policie, která podle ní "zabránila dramatu".

sinfin.digital