Takto by mohlo vypadat vozidlo od NASA, které bude vozit lidi na Marsu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

nasa-mars-rover-concept
0Zobrazit komentáře

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku svůj boj o rudou planetu myslí vážně a tak vypouští na veřejnost další známky toho, že se svými programy míří dál, než na oběžnou dráhu Země. Poslední z nich je koncept, který ukazuje, jak by mohlo vypadat vozidlo, které bude vozit lidstvo na Marsu.

Šestikolové monstrum, které byl odhaleno v pondělí v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě, je součástí série akcí Summer of Mars a bylo vybudován společností Parker Brothers Concepts, kteří jsou známi i pro konstrukci vozidel do filmů  Tron: The Legacy nebo The Dark Knight. Vůz sám o sobě je vybaven speciálními koly pro pohyb v nehostinném prostředí a je rozdělen na dvě části, které mohou fungovat nezávisle na sobě.

x37b

Přečtěte si takéSpaceX Elona Muska získalo vládní kontrakt na start tajného armádního letounuSpaceX Elona Muska získalo vládní kontrakt na start tajného armádního letounu

Po technické stránce je vybaven elektrickým motorem, sedmi set voltovou baterií a solárními panely, které ji nabíjí. Nutno podotknout, že pro tuto chvíli se jedná o propagační záležitost a šance, že by toto vozidlo jednou skutečně jezdilo po Marsu je malá. NASA ale uvádí, že má přitáhnout mladé lidi, aby se o problematiku dobývání Marsu začali zajímat.

Pravdou však zůstává, že NASA ještě nestanovila žádné časové okno, ve kterém by chtěla k rudé planetě vyrazit. Má k tomu sice připraven koncept programu Space Launch System, i ten je ale v tuto chvíli jen na papíře. Jedinou konkurenci pro NASA v tomto směru aktuálně představuje SpaceX Elona Muska, které minulý rok představilo svou vizi a loď pro svou cestu by chtělo mít sestrojenou do šesti let.

nasarover

Foto: NASA

Diskuze (0)

Novinka

Anonym