Statistici oznámili, že ceny másla v květnu vzrostly oproti stejnému období loňského roku o 16,4 procenta. Hlavním důvodem, proč ceny másla nejen v Česku vzrostly, je vysoká poptávka, která po něm na mezinárodních trzích panuje. S máslem se přitom obchoduje v dolarech, a o to evropské mají proto kupci velký zájem vzhledem k oslabenému euru.

Zelenina. Ilustrační foto.
Čechům nechutná zelenina a ovoce. V Evropě patříme k nejhorším

„Mezinárodní trh tak odčerpává máslo z Evropské unie. Do ní spadá i Česká republika, která kopíruje trendy okolí," řekl Deníku předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Pro zvětšení grafiky klikněte ZDE

Máslo. Kolik za něj dáme?Zdroj: DeníkDůvodů nárůstu cen másla je ovšem více. Zatímco při nedávné krizi v mlékárenství, která vyvrcholila před rokem, byly sklady doslova zaplaveny mlékem, nyní je produkce mléka v důsledku nastavení řady opatření nižší. „S nižší produkcí mléka je samozřejmě také méně mléčného tuku," konstatoval Kopáček.

Dalším důvodem může být změna chutí a preferencí spotřebitelů. „Máslo bylo dlouhou dobu na pranýři jako nezdravá potravina. Ale už na něm není," řekl Deníku zemědělský analytik Petr Havel. Móda výrobků z odstředěného a nízkotučného mléka již podle něj odezněla. Protože se vyrábí více mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku, zbývá méně této nyní nedostatkové suroviny k výrobě samotného másla. A když roste po zboží poptávka, roste také samozřejmě i jeho cena. Ani máslo není výjimkou.

Mléčného tuku není dostatek také proto, že v důsledku zmíněného výživového trendu zemědělci od 90. let šlechtili plemena, která mají v mléce menší obsah tuku. „Navíc je v letním období v mléku obecně méně tuku," připomněla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Dalším důvodem vysoké ceny másla jsou podle ní také obchodní přirážky, které si účtují obchodní řetězce. „Dělali jsme si sledování a bývá tam přirážka 70 i 80 procent," konstatovala.

Česká obchodní inspekce
Pomoc spotřebitelům, inspektoři ČOI budou mít větší pravomoce

Dobrou zprávou pro nakupující může být, že odborníci v dohledné době očekávají mírný pokles cen másla. Důvodem je velmi pozvolný pokles výrobních cen, za něž se mléko v zemích EU vykupuje od zemědělců. „Samozřejmě se to s nějakým zpožděním projeví v nákladech na výrobu mlékárenských výrobků, tedy i másla," míní Havel.

Obdobný výhled do blízké budoucnosti nastínil rovněž Kopáček. Ceny másla podle jeho odhadu zůstanou na současné výši do léta, potom by mohly mírně klesnout. „Rozhodně se ale máslo nedostane na tak nízké ceny, jaké mělo před půldruhým rokem. To byl druhý extrém," krotí šéf mlékárenského svazu přehnaný optimismus.

Výzkumníci z centra Intemac v Kuřimi sestavili výrobní stroj budoucnosti. Má napomoci v další průmyslové revoluci.
Superstroje z Kuřimi. Mluví spolu, člověk jim nechybí