ESSOX ADT ENDURANCE CUP – výsledky 2. závodu

V sobotu 16. února se sjeli příznivci motosportu do Žichovic pod hrad Rabí na v pořadí 2. závod čtyřdílného seriálu závodů seriových čtyřkolek ESSOX ADT ENDURANCE CUPu pořádaného prodejcem motorek a čtyřkolek, firmou ADT ATV&MOTO SHOP Horažďovice.

Na trať se postavilo celkem 33 jezdců startujících ve dvou kategoriích – do 300 a nad 300 ccm. Početnější kategorie nad 300 ccm byla navíc rozdělena do dvou skupin. Na jezdce čekaly dvě rozjížďky po 15 minutách+2 kola.     


 

 

Oproti prvnímu závodu, který se jel na motokrosové trati v Hradišti u Kolince, byla tentokrát pro závodníky připravena čistě přírodní trať. Na více jak 2 km se střídala technicky náročná část plná ostrých zatáček s rovnými a širokými úseky stvořenými pro předjíždění. A k vidění jich bylo požehnaně. Díky neustále měnícímu se počasí museli jezdci navíc počítat i s rozdílným povrchem – na trati bylo jak bahno, tak zmrzlá půda, část trati vedla po betonových panelech. Právě vyrovnat se s rozdílným povrchem tratě bylo pro řadu jezdců nejtěžším oříškem a tato skutečnost také významně promluvila do konečného pořadí závodů. Řada jezdců se totiž nevyhnula v kluzkých úsecích přetočení stroje nebo dokonce hodinám. Na své si určitě přišli i diváci, kterých i přes chladné počasí dorazilo kolem dvou stovek. Viděli krásné závody – závodníci se rvali o každý metr, k vidění byly kontakty mezi jezdci, pády i krásné předjížděcí manévry. O urputnosti závodu svědčí konečné časy v cíli, kdy mezi prvními jezdci byly minimální vteřinové rozestupy.


V kategorii do 300 ccm se na start postavilo 12 jezdců, převládaly stroje značky Access reprezentované především skvělými jezdci týmu ze Žebráku. Společně s muži se na start postavila i jediná účastnice seriálu – Bára Fišerová na Yamaze 80. 

Závod v této kategorii byl velmi vyrovnaný. Obě rozjížďky vyhrál Karel Šíma na Accessu 300, v dopolední části mu na záda dýchal Pavel Kocman a Tomáš Čihánek, v odpolední rozjížďce se na druhé místo dostal Josef Křivka, třetí opět skončil Tomáš Čihánek. Smůla se nevyhnula dvě zkušeným jezdcům z týmu Access – Jardovi Bažantovi a Lukáši Kauckému, kteří pro technické problémy museli odstoupit již v první rozjíždce. Jarda se ale nevzdal, stihl svůj Access opravit a nehledě na nižší obsah motoru své čtyřkolky se pustil do boje s daleko silnějšími bestiemi v kategorii nad 300 ccm. Se svým výkonem určitě může být spokojená Bára Fišerová. Její Yamaha 80 ji sice nedovoluje v závodech se přímo měřit s daleko silnějšími stroji, ale právě nezdolná vytrvalost a spolehlivost ji v celkovém pořadí vynesla po druhém závodě na průběžné deváté místo z osmnáctičlenného startovního pole.

 

 

 

 

 

 

 

Protože do kategorie nad 300 ccm se přihlásilo 22 jezdců, byli rozděleny do dvou skupin – 10ti členné rozjížďky A a 12ti členné rozjíždky B. Prvních 5 jezdců z rozjížďky A a prvních 6 jezdců z rozjížďky B pak postoupilo do finálové odpolední části, ve které se utkali o první až jedenácté místo, zbylí jezdci se utkali ve druhé odpolední části o konečné dvanácté až 22 místo.

 

 

Právě kategorie nad 300 ccm patří k divácky velmi atraktivním. Jednak bylo k vidění typově rozmanitější startovní pole, kde se vedle sebe postavili jak sportovní, tak i užitkové čtyřkolky a pak také rychlost a výkon strojů stojí za obdiv. Vynikající výkon podal již zmíněný Jarda Bažant, který startoval v silnější kategorii nad 300 ccm na Accessu 300 a v dopolední rozjíždce skončil na druhém místě a zanechal za sebou daleko silnější stroje. Ve finálové odpolední části ale již svůj výkon nedokázal zopakovat a skončil na celkovém devátém místě.

Neporazitelný v obou rozjížďkách byl Květoslav Klíč na Suzuki 450, který vyhrál dopolední rozjížďku i odpolední finále. V dopolední části s ním svedl vyrovnaný souboj Josef Mašita na Suzuki 450, který za ním zaostal o pouhé 3 vteřiny, třetí skončil s odstupem 28 vteřin Pavel Vik na Suzuki 450. Druhou dopolední rozjížďku s přehledem vyhrál Petr Pinc na Suzuki 400, druhý skončil Jarda Bažant a třetí Marek Horníček na Yamaze 450.   
 

Odpolední finále rozjížďky A ovládl Květoslav Klíč, velmi těsný boj byl o druhou pozici, kterou s náskokem 6 vteřin uhájil Pavel Pinc před Josefem Mašitou. Finále B vyhrál Jan Bažant na GazGaz 350, druhý skončil Daniel Rajter na Suzuki 400 a třetí Karel Benda na Suzuki 400.

 

O pořádné vzrušení se postarali Daniel Rajter a Josef Hort, kteří se při vjezdu do jedné se zatáček nevyhnuli tvrdému střetu, po kterém Dan převrátil svoji Suzuki na bok a v polovině první rozjížďky musel odstoupit. Do odpolední části ale dokázal svůj stroj opravit a druhým místem ve finálové rozjíždce B přesvědčil ostatní o svém jezdeckém umění. Svůj stroj poslal na bok na kluzkém betonu i Tomáš Buchtele na užitkáči Suzuki 700, ale i on v závodě pokračoval.

   

Konečné výsledky 2. závodu ESSOX ADT ENDURANCE CUPu v kategorii nad 300 ccm

Průběžné pořadí ESSOX ADT ENDURANCE CUPu po dvou závodech je následující:

 

Pro závodníky byli připraveny hodnotné ceny, které věnovali partneři ESSOX ADT ENDURANCE CUPu.

Co je nejdůležitější - i přes litý boj dokončili závod všichni ve zdraví a dobré náladě. Připravovat se tak můžeme na další závod seriálu, který se pojede 8. března v Tupadlech u Klatov. Více informací se dozvíte na našich internetových stránkách www.atvAmoto.cz

Pořadatel:
ADT ATV&MOTO SHOP Horažďovice

Generální partner:
ESSOX

Hlavní partner:
COALEX

Partneři:
Castrol, Access, Kymco, KT-Bus, Berner, Motonet, Temple, MCF, hotel ***Atawa

Mediální partneři:
FM PLUS, Radio ŠUMAVA, ČMN, Motocykl, OFF Road Revue, IQuad, www.motorkari.cz, www.ctyrkolky24.cz

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist