Velké finále ESSOX ADT ENDURANCE CUPu

V soboru 5. dubna se v Nihošovicích u Strakonic konal závěrečný závod čtyřdílného seriálu závodů čtyřkolek, který pod názvem ESSOX ADT ENDURANCE CUP pořádal prodejce motorek a čtyřkolek, firma ADT ATV&MOTO SHOP Horažďovice za podpory ESSOXU a partnerů projektu.

Na motokrosovou trať do Nihošovic se sjelo celkem 49 jezdců rozdělených do dvou kategorií – do 300 ccm a nad 300 ccm. Každá kategorie startovala ve dvou rozjížďkách po 20 minutách+2 kola. Na jezdce čekala více jak 2 km dlouhá, velice rychlá, bahnitá motokrosová trať. Jednalo o velké finále celého seriálu, průběžné pořadí po třech předchozích závodech bylo velmi vyrovnané a na celkové vítězství mohlo dosáhnout více jezdců, očekával se proto tvrdý boj. A to se také do puntíku splnilo, zabrat dostali závodníci i jejich stroje – část jezdců musela ze závodu odstoupit pro technické závady, někteří vzdali pro fyzické vyčerpání. Pár jezdců své stroje v zápalu boje převrátilo, přišli o kola i jiné součástky, ale se vše obešlo bez vážného zranění.
Slunečné počasí přilákalo na trať spoustu diváků, pro které byl kromě vzrušujících závodů připraven i zajímavý doprovodný program – vyzkoušet si mohli lanovku nebo se svézt na čtyřkolce. Rádi bychom poděkovali Mirku Röthovi, který tentokrát neusedl za řídítka závodního stroje, ale ochotně vozil diváky na svém traktůrku. Nejvíce zájemců bylo mezi dětmi, korzárky hitrádia FM PLUS se postarali o drobné dárky a tak v depu i v okolí tratě vládla suprová atmosféra.
V kategorii do 300 ccm se na start postavilo 23 jezdců. Na startovním roštu nechyběli adepti na celkové prvenství v seriálu – Karel Šíma, Pavel Kocman a Michal Kolář – všichni tři na Accessech 300. Roli favorita potvrdil Karel Šíma, který v dopolední rozjíždce obsadil druhé místo, odpolední část vyhrál a stal se tak vítězem 4. závodu ve své kategorii. Kocman s Kolářem se sice na stupně vítězů v tomto závodě nepostavili (Kocman byl čtvrtý a Kolář osmý), ale v konečném pořadí si svá místa uhájili.
Na stupně vítězů se ve čtvrtém závodě za Karla Šímu postavili Jan Kadeřábek ml. na Blasteru 200 (nováček seriálu) a Josef Křivka na Accessu 250. Josef se díky bronzové příčce posunul na konečné 4. místo v seriálu.


Konečné pořadí seriálu se tedy po posledním závodě příliš nezměnilo. Prvá tři místa uhájili jejich majitelé z předchozích závodů - první skončil Šíma, druhý Kocman a třetí Kolář. Na čtvrté místo poskočil Josef Křivka. Velké uznání patří Báře Fišerové, jediné ženě ve startovním poli a velké bojovnici. Zúčastnila se všech závodů, dokončila všechny rozjížďky a právě vytrvalost a spolehlivost ji zajistili konečné 9. místo z třicetimístného startovního pole.

Kategorie nad 300 ccm byla již tradičně početnější. O poslední body se porvalo celkem 26 jezdců.

Po třetím závodě si poměrně velký náskok vybudovali první Květoslav Klíč a druhý Pavel Vik (oba Suzuki 450). O třetí až čtvrté místo se ze ztrátou 14 bodů na Pavla Vika dělili Jarda Chytil (Kawasaki 700) a Petr Pinc (Suzuki 450), čtyři body na ně ztrácel pátý Honza Bažant na GazGaz 300.

Překvapivá absence Jardy Chytila a Petra Pince a výkony jezdců za nimi celkovým pořadím ještě zamíchaly.
V posledním závodě seriálu v kubatuře nad 300 ccm jasně dominovali nováčci seriálu, kteří obsadili prvních pět míst. Pouze Pavel Vik s nimi dokázel držet krok a obsadil stříbrnou příčku. Obě rozjížďky suverénně vyhrál Michal Prskavec na Suzuki 450, druhý byl již zmíněný Pavel Vik a na třetím místě skončil další nováček seriálu, Jirka Vlček na Yamaze 450. Dosavadní lídr seriálu, Květa Klíč skončil až na sedmém místě.

A jak se změnilo konečné pořadí? Květa Klíč si svoji pevnou pozici budoval již od prvního závodu, kromě Nihošovic ani jednou nechyběl na stupních vítězů a zaslouženě mu tak patří první místo. Vynikající výkon Pavla Vika v posledním závodě stačil pouze na snížení ztráty na Květu Klíče a celkové druhé místo. Neúčast v posledním závodě připravila Jardu Chytila a Petra Pince o možnost bojovat o stupně vítězů. Propadli se tak na konečné 5. – 6. místo. Velký skok ve výsledkové listině převedl Pavel Smrček na Suzuki 450, který se díky 6. místu v posledním závodě posunul ze sedmé příčky na bronzový stupínek. Na čtvrtou příčku se prodral Jan Bažant. Poklonu si zaslouží i Jarda Bažant, který na daleko slabším stroji (Access 300) obsadil konečné 7. místo a nechal za sebou přes 40 silnějších mašin.

Co co říct na závěr?

ESSOX ADT ENDURANCE CUP 2008, zimní závody čtyřkolek, je za námi. Jako jediný zimní seriál závodů čtyřkolek na území České republiky si získal velkou popularitu mezi jezdci i závodníky. Na start se postavilo celkem 80 jezdců ze všech koutů republiky. Výběr tratí byl pečlivě zvažován, aby každý závod nabídl jiné podmínky. Proto byla mezi klasické motokrosové tratě zařazena i jedna přírodní trať. Po celou dobu seriálu bylo průběžné pořadí velmi vyrovnané. Právě minimální bodové rozdíly mezi jednotlivými borci proměnily každý závod v urputný souboj. Ten, kdo chtěl zvítězit, nemohl soupeři darovat ani sekundu. Závodníci tak divákům vždy připravili úžasnou podívanou.

Velké poděkování patří všem jezdům, kteří předvedli skvělé výkony, majitelům tratí i našim partnerů za jejich finanční, materiální i mediální podporu. Partnery projektu motoristických akcí pro rok 2008 jsou: Essox – generální partner ( www.essox.cz); Coalex ( www.coalex.cz) a MCF.CZ (www.mcf.cz) – hlavní partneři; Access Motors (www.access-motor.cz), Berner ( www.berner.cz), Castrol (www.castrol.cz.), KT bus, Kymco (www.kymco.cz), Motonet.cz (www.motonet.cz), Temple (www.templestore.cz) – partneři; Off Road Revue (www.offroadrevue.cz), FM Plus hitrádio (www.hitradiofmplus.cz), Radio Šumava (www.radiosumava.cz), ČMN (www.cmn.cz), Motocykl (www.motorpresse.cz/motocykl.asp), Quad off Road (www.iquad.cz), Motorkari.cz (www.motorkari.cz), čtyřkolky24 (www.ctyrkolky24.cz) – mediální partneři.

Sobotním závodem ale akce pro příznivce motorismu rozhodně nekončí. ADT ATV & MOTO SHOP Horažďovice připravil celý kalendář akcí, a to nejen pro čtyřkolky. 3. května se bude konat tradiční motorkářský sraz pod hradem Rabí – První míle ADT - s velmi zajímavým doprovodným programem a hned další sobotu se můžeme setkat na závodech v cross country v Hradišti u Klatov. Více informací najde na www.atvAmoto.cz. Těšíme se na setkání.


Konečné výsledky – kategorie do 300 ccm

1. Karel Šíma Access 300 89 bodů
2. Pavel Kocman Access 300 74 bodů
3. Michal Kolář Access 300 64 bodů

Konečné výsledky – kategorie do 300 ccm

1. Květoslav Klíč Suzuki 450 77 bodů
2. Pavel Vik Suzuki 450 71 bodů
3. Pavel Smrček Suzuki 450 43 bodů


Kompletní výsledky v PDF

konecne vysledky_kategorie do 300 ccm
konecne vysledky_kategorie nad 300 ccm
vysledky 4 zavodu_kategorie do 300 ccm
vysledky 4 zavodu_kategorie nad 300 ccm

Sponzoři

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist