Macháček: Bylo to skutečně mé loučení se čtyřkolkami

Po neuznání protestu proti údajné nesériovosti svého quadu a odstoupení z Dakaru se čtyřiapadesátiletý Josef Macháček v bivaku stáje KM Racing rozhodně nenudí. Jednak ho stájový šéf Martin Macík coby dalšího mechanika nenechá zahálet, a pak pětinásobný dakarský šampion z povzdálí sleduje soutěž čtyřkolek, ale i počínání vozidel typu buggy, které jsou jeho novou disciplínou.

Jak se díváš po týdnu na odstoupení ze soutěže?
Stále stejně. Nemyslím si že to bylo špatné rozhodnutí. Polák Sonik stále bojuje o zařazení do soutěže. Nepodaří se mu to a na jeho výkonu to je znát, protože tříští energii v boji s organizátory. Rozhodl jsem se, že mimo hlavni kategorii nepojedu. V současné době vůbec nevím, jak splnit požadavky FIM a ASO, aby naše stroje mohly být v soutěži i pro příští roky. Nejasnost a komplikovanost regulí je nejen pro nás takřka noční můrou.

Věřil jsi vůbec, že pořadatelé mohou protest uznat?
Věřil, a to z toho důvodu, že v minulosti nebývala kategorie čtyřkolek tak důležitá. Protože se tak nestalo, je jasné, ze čtyřkolky jsou prestižnější, než vypadají. Boj je víc koncentrovaný i mimo samotné závodiště.
S jakými pocity jsi absolvoval dvě etapy, které jsi jel mimo soutěž?
Jel jsem je proto, že jsem stále věřil v návrat do hlavního závodu. Nechtěl jsem nic zanedbat a udělat unáhlené rozhodnutí. Po druhé etapě, když padlo definitivní rozhodnuti o zamítnutí protestu a po dohodě s mnoha závodníky a lidmi, kteří se okolo Dakaru dlouho točí, jsem odstoupil. Už první etapu jsem ale cítil, že s tímto hendikepem jízdy mimo závod jsem neměl tu správnou sportovní motivaci.

Budeš dělat nějaké kroky na svou obranu v tom smyslu, že podáš důkaz, že tvoje čtyřkolka odpovídala předpisům?
Nebudu, nemá to smysl. Do tohoto závodu mě to už nevrátí a dostatečným důkazem bude to, že na další ročník předložíme dokumentaci a homologace tak, abychom dostali schválení ještě před samotným závodem.

Co říkáš názorům, že pokud se bude Dakar jezdit v Argentině, budou komisaři nad počínáním závodníků této země přimhuřovat oči a naopak jejich soupeře přísně trestat? Lidově řečeno, že na každého budou mít jiný metr...Nemyslím si, že to celé vyšlo od argentinských závodníků či týmů. Podstatně více vadí mé čtyřkolky francouzským jezdcům, potažmo francouzskému výrobci čtyřkolek MECA-SYTEM.
Byl to tvůj poslední závod na čtyřkolce, nebo si říkáš, že takovým způsobem přece neskončíš, a zkusíš si ještě zajet nějaký pohodový závod?
Pohodový závod samozřejmě neodmítám. Dakar ale v žádném případě pohodový závod není. S jistotou mohu říci, že co se týká Dakaru a mě na čtyřkolce, tak to bylo mé poslední vystoupení. Myslím si, že to bylo správné ukončení Dakaru na quadu, protože mě vyšší síly napověděly, ze už jsem dávno měl sedět v kokpitu buginy.

Sleduješ po tom všem vůbec závod čtyřkolek?
Sleduji ho proto, že v něm pokračují dva mé stroje. Lukasz Laskawiec dojíždí v čele neoficiálního pořadí a jako konstruktéra čtyřkolek mě to samozřejmě zajímá z hlediska závad i spolehlivosti strojů soupeřů. Hlavně ale s Dušanem Randýskem sledujeme konstrukce a všechno dění okolo kategorie buggy.

Dakar jsi pětkrát vyhrál, máš na něj krásné vzpomínky. Nezmění se po letošním jednání pořadatelů tvůj názor na tento závod?
Názor a vzpomínky mám i na dakarské ročníky, které jsem nedokončil. Na každém takovém závodě se zažije něco jiného. Každý Dakar se jinak vyvíjí, není žádný důvod na něj zanevřít. Spíš se s tím musí člověk vyrovnat, je to o změnách. Chtěl bych ještě uspět v kategorii bugin. Jedny administrativní potíže nemůžou ovlivnit moje uvažování. Spíš to je posilující směrem k úspěchu v kategorii buggy.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):



TOPlist