Roaming skončil, rozdílné pokuty řidičům nikoli. Pro Čechy je to štěstí

Roaming skončil, rozdílné pokuty řidičům nikoli. Pro Čechy je to štěstí

Ústřední automotoklub ÚAMK se před začátkem letních prázdnin zaměřil na srovnání cen pokut, které policie uděluje za stejné přestupky v různých zemích.

Zatímco telefonování nás již stojí v zemích stejně, ať se nacházíme v České republice nebo v jakékoli zemi Evropské unie, taxy za prohřešky proti silničním předpisům jsou v různých zemích různě.

Pro nás, pokud se nacházíme na tuzemských silnicích, naštěstí. Jednoznačně to vyplývá z "cenového průzkumu", který vypracoval tuzemský autoklub ÚAMK. Porovnával taxy za pět frekventovaných přestupků. Těmi jsou mírné i větší překračování maximální povolené rychlosti, jízda na červenou, nepoužívání bezpečnostních pásů, telefonování za volantem a špatné parkování.

Z průzkumu také rovněž vyplývá, že ne všechny přestupky jsou v evropských státech pokládány za stejně nebezpečné. To se týká konkrétně nesprávného parkování, které ve většině zemí přijde řidiče na částky v řádu desítek eur (od 40 do 90), ale ve Španělsku za to vyžadují pokutu 200 eur. Podobné je to i u nepoužívání pásů, telefonování, a dokonce i při jízdě na červenou. Jednotlivé typy přestupků a jejich "hodnocení" v různých zemích si nyní probereme podrobněji:

Alkohol:

Pokud se oprostíme o různých tolerancí ( v Česku a na Slovensku je to nejpřísnější 0), tak nejvíce se za překročení platí ve Velké Británii (až 5 710 eur). Je ale třeba podotknout, že právě zde můžete legálně za volant i při 0,8 promile). Již "jen" přibližně desetina této částky se platí ve Švýcarsku (550 eur), Itálii (530) a Německu (500). Naopak nejméně - od 95 eur je taxa v Chorvatsku, v Česku pak od 100 eur.

Rychlost:

Relativně nízké překročení rychlosti (o 20 kilometrů v hodině) nejpřísněji trestají v Itálii (od 170 eur). Mají zde navíce ještě jednu zvláštnost, že v době od deseti večer do sedmi ráno se taxy navyšují o jednu třetinu). Těsně za touto zemí je Švýcarsko (165 eur), Dánsko a Francie (135 eur) a Velká Británie (110 eur). Relativně nejméně si tachometr musíte hlídat v Polsku, kde hrozí postih 25 eur. Česká taxa 40 eur je vyšší než v Rakousku a Německu  (30 a 35 eur).

Pokud však pojedete o padesát kilometrů rychleji než máte, počítejte s nejcitelnějším potrestáním ve Velké Británii. Může vás to stát až 2890 eur. V Rakousku, kde malé překročení není zase až tak drahé, vás pak tento přestupek může stát i 2 180 eur a ve Francii 1500. U nás (190 eur) se platí za tento delikt nejméně společně s Polskem a Lucemburskem.

Jízda na červenou:

Opět je "nejdražší" Velká Británie. Můžou po vás požadovat až 1 140 eur. Druhá nejvyšší taxa je poněkud překvapivě na Slovensku (300 eur), v Chorvatsku a Dánsku vyžadují 270 eur. V Česku platíte 100 eur, v Polsku jen 60 a v Rakousku 70 eur.  

Nepoužití pásů:

Obzvláštní pozor je třeba si dát v tomto směru ve Velké Británii. Zdejší pokuta v přepočtu 570 eur je téměř třikrát tak vysoká oproti taxám z Dánska a Španělska (200 eur). V řadě zemí, včetně České republiky se za nepřipoutání se platí poměrně málo. Konkrétně v Polsku 25, v Německu 30, v Rakousku 35. U nás pak již 80 a na Slovensku 120.

Telefonování za volantem:

Nizozemsko, Velká Británie a Španělsko vyžadují od řidičů za tuto činnost 230-200 eur. Italská policie pak 160 a zavádí také zákaz řízení pro přistižené na tři měsíce. I na Slovensku je citelný trest 120 eur, naopak v Polsku a Rakousku (50 eur) a v našich končinách 55.

Doporučujeme

Články odjinud