Hlavní obsah

Helmut Kohl byl skála, vzpomíná exprezident Bush starší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skutečný přítel svobody a jeden z největších státníků poválečné Evropy, těmito slovy označil bývalý prezident Spojených států George Bush starší zesnulého bývalého německého kancléře Helmuta Kohla. „Helmut byl skála, silná a stabilní,” řekl Bush.

Foto: Jand Bauer, ČTK/AP

Helmut Kohl u Braniborské brány. Snímek je z roku 2003

Článek

"Byl to muž, kterého považuji za jednu z největších vůdčích osobností poválečné Evropy," uvedl v prohlášení Bush senior. "Stejně jako mnoho dalších, kteří byli svědky nevýslovné zkázy a bídy této (poválečné) doby, nenáviděl Helmut válku," uvedl americký exprezident. Někdejší německý kancléř podle něj svůj život věnoval posilování demokratických institucí v Německu, ale i mimo něj.

Kohl byl "jedním z velkých přátel v mém životě", napsal 93letý bývalý prezident USA, který nese společně s Kohlem zásluhu na sjednocení Spolkové republiky s Německou demokratickou republikou v roce 1990.

Kohl zanechal své stopy ve světových dějinách, uvedl bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov. Ocenil, že se exkancléř ohlížel na zájmy své země i ostatních.

Za obhájce přátelských vztahů mezi Berlínem a Moskvou označil ruský prezident Vladimir Putin bývalého německého kancléř Helmuta Kohla.

"Měl jsem to štěstí, že jsem s ním mohl mluvit osobně," uvedl Putin v kondolenčním dopise zaslaném německému prezidentovi Franku-Walterovi Steinmeierovi a kancléřce Angele Merkelové. "Obdivoval jsem jeho moudrost a jeho schopnost přijímat fundovaná rozhodnutí s ohledem na budoucnost a to i ve složitých situacích," napsal šéf Kremlu.

Merkelové změnil život

„Zásadně změnil i můj život,” uvedla německá kancléřka Angela Merkelová, kterou bývalý kancléř přivedl do vysoké politiky. „Byl to v každém ohledu velký člověk,” prohlásila.

Za tvůrce francouzsko-německého přátelství označil Kohla francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua byl jedním z největších přátel Izraele.

Velký Evropan a sjednotitel

Němečtí politici oceňují Kohla jako velkého Evropana a sjednotitele.

"Zemřel skutečně velký Němec a především velký Evropan," napsal na Twitteru německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD).

"V Helmutu Kohlovi jsme ztratili velkého Evropana," uvedl v podobném duchu kandidát sociálních demokratů na kancléře Martin Schulz. "Přes všechny stranické hranice a rozdílné politické názory vzdává sociální demokracie Helmutu Kohlovi respekt a uznání za jeho životní politické dílo," dodal.

"Odchází věčný kancléř a velký Evropan. Jeho zásluhy o německé sjednocení zůstávají," poznamenal Christian Lindner‏, šéf svobodných demokratů, tedy strany, která byla léta koaličním partnerem konzervativní unie CDU/CSU vedené Kohlem.

Klaus: Měl jsem ho rád

"Helmut Kohl byl jedním z největších státníků Evropy poslední čtvrtiny 20. století," uvedl exprezident Václav Klaus. Kohl byl podle něj přesvědčeným zastáncem sjednocení Evropy jako obrany proti případným válkám. "Zejména jemu vděčí Evropa za zavedení eura, což byl pro něho navýsost politický projekt, na jehož ekonomické náklady nebral zřetel," uvedl Klaus.

Velmi si vážil toho, že Kohl dokázal pochopit pozici ČR vůči Německu, a že proto spolu připravili a podepsali česko-německou deklaraci, která se nesoustředila na minulost, ale na budoucnost. "Byl vždy svůj. Nebylo snadné ho ovlivnit, své názory dokázal po dlouhá desetiletí v evropské a světové politice prosazovat," podotkl Klaus. "Měl jsem ho rád," dodal.

Podle prezidenta Zemana byl Kohl silnou politickou osobností a významným hybatelem evropského projektu. Uvedl to v kondolenci německému prezidentovi.

Stavěl mosty 

V podobném duchu se vyjádřil také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Helmut Kohl podle jeho slov naplnil evropský dům životem a to nejen proto, že stavěl mosty na západ i na východ, ale také proto, že nikdy nepřestal navrhovat ještě lepší plány pro budoucnost Evropy.

Předseda Evropské rady Donald Tusk označil exkancléře za státníka, který pomohl znovusjednotit Evropu. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga byl exkancléř "opravdovým Evropanem".

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel sjednotitel Německa Helmut Kohl

Ve věku 87 let zemřel bývalý německý kancléř a jeden z nejvýznamnějších evropských politiků 20. století Helmut Kohl. V pátek to potvrdila německá...

Výběr článků

Načítám