Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

24 hodin Le Mans 2017: Porsche 919 má hattrick, Toyota ztratila naděje v noci

Aleš Dragoun
Diskuze (34)
Letošní ročník 24 hodin Le Mans byl dramatický. Porsche vyhrálo po devatenácté v historii, jednoduché to ale nemělo. Toyota neuspěla, klidně mohl vyhrát prototyp LMP2...

Vytrvalostní závody se v posledních letech proměnily ve sprinty, ale letošní 85. ročník 24 hodin Le Mans ukázal, jak mohou být krásné. Vyhrála posádka, která byla po pěti hodinách až v samotném závěru výsledkové listiny a ztrácela 19 kol na lídra! Prvenství získali Timo Bernhard, Earl Bamber a Brendon Hartley. Pro dva zprvu jmenované je shodou okolností už druhé, Bernhard vyhrál ročník 2010 s Audi R15 TDI plus, Bamber s Porsche 919 předloni.

Stříbro a bronz pro Orecu

Zuffenhausen (a Weissach) završil na Circuit de la Sarthe nepřetržitý hattrick. Famózní druhá příčka patří týmu Jackieho Chana, který vyhrál kategorii LMP2 a dokonce se dnes v poledne objevil i v čele absolutní klasifikace, když odpadlo porsche, které řídil André Lotterer. Senzace se nekonala, hybridní LMP1 jsou pořád o deset, dvanáct sekund na kolo rychlejší... Přesto si nizozemský Číňan Ho-Pin Tung, devatenáctiletý francouzský nováček Thomas Laurent a velezkušený Oliver Jarvis, bývalý tovární pilot Audi, mohou připsat do svých závodnických životopisů skvělé výsledky. Pro Brita je to zatím maximum, dosud byl třikrát třetí...

To, co se švýcarskému Rebellionu nepovedlo s šasi Lola, respektive s vlastními, dokázal s francouzskými podvozky Oreca. Nelson Piquet jr., David Heinemeier Hansson a Mathias Beche vystoupili na nejnižší, bronzový stupínek. Jenže se z něj neradovali dlouho. Byli dodatečně diskvalifikováni, jejich vůz neprošel technickou kontrolou po závodě kvůli záměrným úpravám karoserie, konkrétně nehomologovanému otvoru, který měl usnadnit přístup ke startéru. Na třetí místo tak poskočil opět Jackie Chan DC Racing, konkrétně David Cheng, Tristan Gommendy a Alex Brundle. LMP2 pohánějí od letošní sezóny jednotné osmiválce Gibson.

Trable favoritů

Favority kategorie LMP1 stíhaly technické problémy, hlavně s hybridními soustavami, nevyhnuly se ani Porsche, ani Toyotě, Kollesův CLM odpadl po půlhodině. Už v brzkých ranních hodinách ovšem bylo jasné, že japonská automobilka letos nevyhraje. Dva vozy potrápila technika a třetí havaroval, TS050 tak svou převahu z kvalifikace a vedení na počátku závodu nepotvrdily. Dvojice „kosmických lodí“ z ostrovního císařství musela odstoupit, v závodě zbyla ta, v níž se střídala trojice bývalých pilotů F1 Sébastien Buemi/Anthony Davidson/Kazuki Nakajima. Nakonec se jí podařilo protlačit alespoň do první desítky, na deváté místo. Bolidy LMP1 tak dojely jen dva... Po loňském hořkém konci v posledním kole to ale satisfakce není... Zadaří se konečně příští rok?

Bitva v GT

Podobné drama, které jsme viděli v roce 2016 v absolutním pořadí, předvedli jezdci profesionální třídy GT. V posledním kole (!) bojovali o prvenství Jonathan Adam (Aston Martin Vantage) s Jordanem Taylorem (lCorvette C7.R). Ano, po dnu a noci závodění obě tovární kupé dělilo naprosté minimum. Do bitvy se připletl ještě druhý aston, který měl v tu chvíli však šest okruhů ztrátu. Taylor nakonec prvenství v kategorii neuhájil, udělal několik jezdeckých chyb včetně návštěvy kačírku a žlutou corvettu přivezl do cíle bez jednoho předního světla. Jako třetí...

Bezesporu nejvíce vzruchu způsobila havárie Pierra Kaffera (lFerrari 488 GTE týmu Risi Competizione), kterého jedna z LMP2 poslala do svodidel. Jezdci se však nic nestalo. V amatérských GT těmto vozům patřilo kompletní pódium: zvítězila posádka Robert Smith/Will Stevens/Dies Vanthoor (JMW Motorsport) před supersporty stájí Spirit Of Race a Scuderia Corsa.

České republice zastoupení v poli již poněkolikáté chybělo, se žlutým Ligierem JSP217 v barvách slovenského týmu ARC Bratislava se však svezl ostřílený Miro Konôpka, kterého známe moc dobře je mu už 55 let. Jeho speciál viděl i šachovnicový praporek, byť hluboko v poli poražených, na 46. příčce z 49 klasifikovaných.

24 HODIN LE MANS 2017 – CELKOVÉ VÝSLEDKY (prvních 10 míst)
PořadíPosádkaVůzTřídaPočet kol
1Bernhard/Bamber/HartleyPorsche 919 HybridLMP1367
2Tung/Laurent/JarvisOreca 07 – GibsonLMP2366
DQPiquet jr./Heinemeier Hansson/BecheOreca 07 – GibsonLMP2364
3Cheng/Gommendy/BrundleOreca 07 – GibsonLMP2363
4Panciatici/Ragues/NegrãoAlpine A470 – GibsonLMP2362
5Owen/de Sadeler/AlbuquerqueLigier JSP217 – GibsonLMP2362
6Allen/Matelli/BradleyOreca 07 – GibsonLMP2361
7Graves/Hirschi/VergneOreca 07 – GibsonLMP2360
8Buemi/Davidson/NakajimaToyota TS050 - HybridLMP1358
9Lacorte/Sernagiotto/BelicchiDallara P217 – GibsonLMP2353
10Dumas/Menezes/RaoAlpine A470 – GibsonLMP2351

Aleš Dragoun
Diskuze (34)
Avatar - Barrichello
20. 6. 2017 20:35
Re: Ex-piloti F1
Piquet diskvalifikovanej, takže všichni o jedno místo nahoru (i celkově)
Avatar - Barrichello
20. 6. 2017 20:32
Re: Výsledky
Nakonec byl diskvalifikovanej Piquet, takže Vette se posunula na celkové 19. místo. Rubens a holandani na celkové 13 (v LMP2 11) a taktéž se změnilo pořadí bývalých jezdců F1
Avatar - Pekelná Micinka
20. 6. 2017 17:09
Re: 24 heures du Mans
Ja... Ich ...gut! >:-[]
Avatar - Pekelná Micinka
20. 6. 2017 17:07
Re: Paráda
Zkrátka Porsche z toho vyšlo líp vlastní zásluhou, vo tom žádná. Co se týče jízdy 9, tak já nejsem odborník, ale z toho co jsem viděl mi nepřišlo, že by s tím mohl jet nějak jinak.
Vydržel jsem do 4 hodin, takže jsem tu katastrofu viděl live. Zase jsem pak neviděl dopoledne, spát se musí. :-) Mám Eurosport CZ, se Strakou je to taky docela zábava.

BTW, tyhle stránky by se ti mohly líbit, nevím, jestli znáš. [odkaz]
Avatar - kosmonaut
19. 6. 2017 19:37
Re: Paráda
Také jsem to Toyotě přál, dodnes mě mrzí, že nevyhrála nádherná a ve své době nejrychlejší TS020, kterou dělal de Cortanze, ale byla "jen druhá". Stejně jako ve své době nejrychlejší Pescarolo C60 s Loebem bylo "jen druhé", mimochodem taktéž de Cortanzeho práce, všimni si podoby designu:
[odkaz]
[odkaz]

Ale to odbočuji, mě jen jejich letošní výsledek přijde tristní vzhledem k loňsku a vzhledem k těm řečem o testování na 30 hodin. Toyota není v Le Mans žádný zelenáč, má špičkové zázemí i piloty. Jasně, dalo by se to nazvat smůlou, prasklá pneumatika Katajamy v TS020 v poslední hodině 1999, kdy jezdil kvalifikační kola a mohutně stahoval BMW, nebo loňských posledních 5 minut, anebo letošek. Ano, byly těžké podmínky pro hybridy, vedro, ale když vezmeme že jedna TS050 odešla kvůli spojce, druhou v podstatě zničil pilot následkem prasácké jízdy s defektem (alespoň tak to vysvětlovali na Eurosportu UK, já jsem si šel dát pár hodin spánku po konci Kobayashiho), a jedna 919 zkončila kvůli tlaku oleje, pak ti zbývá takřka identická (vím, vím) porucha u zbylých dvou aut a tu u Porsche zvládli podstatně rychleji. Ale už se v tom zamotávám koukám :-)

Co je ještě zajímavé je rychlost LMP2. Jejich kvalifikační kola měla stejnou hodnotu jako ta od výše zmíněné superrychlé TS020 a to v roce 1999 nebylo ještě pod Dunlopem to rychlé esíčko, nýbrž jen padák dolů.

Eurosport UK za mě fajn, je tam hodně reklam, co už, ale borci ví o čem mluví a kolikrát je to i velká legrace :yes: