Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Lidé nejsou pouhá čísla, sděluje výstava Josefa Žáčka

Kultura

  8:30
Josef Žáček nepatří mezi malíře, kteří by vystavovali často. Jeho nejnovější práce, mapující terorismus a utečeneckou krizi, jsou právě k vidění v Colloredo–Mansfeldském paláci v Praze. Výstava nese název Anticorps.

Výstava Josefa Žáčka nazvaná Anticorps. foto: Ondřej Němec a Martin Polák

Josef Žáček náleží k umělecké generaci, která nastupovala v nepříliš povzbudivé době osmdesátých let. Tehdy se však přes všechny složitosti objevily osobnosti, které se nejdříve prosadily na neoficiální scéně. Mohli díky odvážnějším vedoucím různých kulturních domů a středisek organizovat individuální i skupinové výstavy. Po roce 1989 vznikaly nové soukromé galerie a jednou z těch pro devadesátá léta nejdůležitějších se stala Galerie Behémot. Právě v té vystavoval i Josef Žáček, který měl ovšem od té doby řadu samostatných výstav v dalších institucích, jako je DOX, Galerie NoD v Praze, Galerie Aspekt v Brně a další.

Své obrazy z poslední doby vystavuje nyní v Colloredo- -Mansfeldském paláci, v jednom z výstavních prostor Galerie hlavního města Prahy. V těchto velkoryse působících sálech dobře vyznívají série rozměrných pláten Anticorps, v nichž malíř reaguje na vztahy v současné společnosti.

Výstava Josefa Žáčka nazvaná Anticorps.

Zabývá se v nich v několika významových rovinách událostmi, které již řadu let ovlivňují myšlení lidí a které se při své tragičnosti dokonce takřka stávají součástí každodennosti. Jde o teroristické činy různého druhu, které mají kromě jiného své příčiny v lhostejnosti lidí k osudu ostatních. Žáčkův projev má hluboký filozofický obsah. Autor se nesmiřuje s danou situací, vlastně tento problém sleduje vedle dalších témat už řadu let.

Estetika s etikou

Přesně vybalancovaný úžas, taková je výstava Free Assembly

V jeho tvorbě nejde tedy jen o estetiku, ale také o etiku, která s estetikou samozřejmě úzce souvisí. Připomíná, že naše postoje k různým událostem působícím na utváření vztahů ve společnosti ovlivňují i náš vlastní život, že nelze stát mimo hru a myslet jen na své bezpečí, pohodlí a osobní prospěch. Žáčkova tvorba vychází také z víry, že vše je možné změnit, že každý však musí sám ke změnám přispět. Malíř se také zamýšlí – i v souvislosti s vlnou migrace – nad tím, jaký význam má lidská individualita, že je nutné vnímat každého jako jedinečnou osobnost a ne jako číslo, jako součást bezejmenného davu.

Mottem výstavy je úvaha rakouského filozofa Konrada Paula Liessmanna o každodennosti, která vyjadřuje opakování různých úkonů, jež jsou nedílnou a zároveň důležitou součástí našeho života. Bez nich si ho nelze představit, bez nich není možné ani uskutečnit své představy. Každý má své zaběhnuté rituály a zvyky, ať už je to kdokoliv. Neobejdou se bez nich ani tvůrčí lidé, kterým v jejich práci mohou pomoct i zavedené stereotypy.

Žáček se zamýšlí i nad významy čísel. Každý člověk je zaznamenán pod určitým číslem, které s ním jde od počátku až do konce a se kterým je spojen dokonce i po smrti. Jeho obrazy působí na první pohled temně a ponuře, ale přesto se v nich spolu se skepsí skrývá určitá naděje. V jejich s ériích se rozvíjejí témata, která malíř pokládá za důležitá. Své představy soustřeďuje do rafinovaných, ale přesto srozumitelných symbolů. Obrazy jsou silnou výpovědí o dnešku v souvislosti s minulostí i budoucností.

Kurátorkou výstavy je Magda Juříková, která Žáčkovu tvorbu dlouhodobě sleduje a jež má přehled o tvorbě celé jeho generace.

Josef Žáček: Anticorps

Galerie hl. m. Prahy, Colloredo- -Mansfeldský palác, do 18. 6.

Výstava Josefa Žáčka nazvaná Anticorps.
Výstava Josefa Žáčka nazvaná Anticorps.
Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...