Hlavní obsah

Mladý útočník McDavid z Edmontonu se stal králem sezóny v NHL

Las Vegas

Dvacetiletý útočník Connor McDavid z Edmontonu se stal při slavnostním vyhlášení cen v Las Vegas králem uplynulé sezony NHL. Kanadský talent převzal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče i Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu podle Hráčské asociace NHLPA. Už po skončení základní části měl McDavid jistou Art Ross Trophy, jíž získává nejproduktivnější hráč.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Connor McDavid při slavnostním předávání cen v Las Vegas.

Článek

V hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů o Hart Trophy předčil McDavid kapitána Pittsburghu Sidneyho Crosbyho a brankáře Sergeje Bobrovského z Columbusu. Ve výběru samotných hráčů za sebou nechal také Crosbyho a obránce Brenta Burnse ze San Jose.

McDavid, jednička draftu z roku 2015, ve své druhé sezoně v NHL nasbíral rovných 100 bodů za 30 branek a 70 asistencí z 82 utkání. V premiérovém ročníku v NHL 2015/16 jej připravilo o naději kandidovat na některou z trofejí zranění, kvůli němuž sehrál jen 45 utkání.

Crosby další trofej nepřidal

Devětadvacetiletý Crosby, který dovedl Pittsburgh k obhajobě Stanleyova poháru, nepřidal další ocenění k Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce a Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. V 75 duelech základní části zaznamenal 89 bodů za 44 tref a 45 přihrávek a ve 24 utkáních play off přidal dalších 27 bodů (8+19).

Rus Bobrovskij převzal podruhé v kariéře Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře, na kterou dosáhl už v roce 2013. Burns poprvé obdržel James Norris Trophy pro nejlepšího obránce. Calder Trophy pro nejlepšího nováčka patří devatenáctiletému Američanovi Austonu Matthewsovi z Toronta, jedničce loňského draftu.

Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji, kterou loni získal český veterán Jaromír Jágr z Floridy, dostal Craig Anderson z Ottawy. Šestatřicetiletý americký brankář byl oporou týmu v sezoně, přestože jej několikrát opustil, aby mohl být nablízku manželce Nicholle, jíž byla v říjnu diagnostikována vzácná forma rakoviny hrtanu.

Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka získal už počtvrté v kariéře Patrice Bergeron z Bostonu, jenž už byl takto oceněn v letech 2012, 2014 a 2015. Lady Byng Memorial Trophy pro hokejového gentlemana má forvard Johnny Gaudreau z Calgary.

Nejlepším trenérem se stal John Tortorella z Columbusu, který Jack Adams Award přebíral také v roce 2004 jako kouč Tampy Bay. Cenu pro nejlepšího generálního manažera dostal David Poile z Nashvillu, jež došel až do finálové bitvy o Stanley Cup.

Už v úterý poznaly vítěze tři trofeje. Útočník Nick Foligno z Columbusu získal King Clancy Trophy za vůdčí schopnosti a humanitární činnost i Mark Messier Leadership Award pro vůdčí osobnost. Obránce Travis Hamonic z New York Islanders obdržel NHL Foundation Player Award za charitativní činnost.

Přehled vítězů individuálních cen hokejové NHL:
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů):
Connor McDavid (Edmonton).
Ted Lindsay Award (nejužitečnější hráč podle členů Hráčské asociace NHLPA):
Connor McDavid (Edmonton)
Vezina Trophy (nejlepší brankář):
Sergej Bobrovskij (Columbus).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček):
Auston Matthews (Toronto).
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník):
Patrice Bergeron (Boston).
Jack Adams Award (nejlepší trenér):
John Tortorella (Columbus).
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce):
Brent Burns (San Jose).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman):
Johnny Gaudreau (Calgary).
Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji):
Craig Anderson (Ottawa).
Cena pro generálního manažera roku:
David Poile (Nashville).
Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost):
Nick Foligno (Columbus).
NHL Foundation Player Award (za charitativní činnost):
Travis Hamonic (NY Islanders).
King Clancy Trophy (za vůdčí schopnosti a humanitární činnost):
Nick Foligno (Columbus).
První All Star tým:
Sergej Bobrovskij (Columbus) - Brent Burns (San Jose), Erik Karlsson (Ottawa) - Patrick Kane (Chicago), Connor McDavid (Edmonton), Brad Marchand (Boston.
Druhý All Star tým:
Braden Holtby (Washington), Victor Hedman (Tampa Bay), Duncan Keith (Chicago) - Nikita Kučerov (Tampa Bay), Sidney Crosby (Pittsburgh), Artěmij Panarin (Chicago).
All Star tým nováčků:
Matt Murray (Pittsburgh) - Brady Skjei (NY Rangers), Zach Werenski (Columbus) - Patrik Laine (Winnipeg), Mitchell Marner, Auston Matthews (oba Toronto).
Přehled již dříve jistých vítězů trofejí:
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části NHL):
Connor McDavid (Edmonton) - 100 bodů.
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec):
Sidney Crosby (Pittsburgh) - 44 branek.
William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek):
Braden Holtby (Washington) - 182 inkasovaných gólů.
Conn Smythe Trophy (pro nejužitečnějšího hráče play off):
Sidney Crosby (Pittsburgh)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články