Daňové úniky fotbalistů ve Španělsku. Obviněn je i Cristiano Ronaldo

Ve Španělsku dřív platit tzv. "Beckhamův zákon" upravující daně pro cizince. Po zavedení dodatku v roce 2009 ale hvězdy španělských velkoklubů Realu Madrid a Barcelony čelí čím dál častěji obvinění z daňových úniků. Cristiano Ronaldo a trenér Jose Mourinho musí vysvětlovat, proč neplatí příslušné daně. Lionel Messi už byl odsouzen za daňové úniky na 21 měsíců.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cristiano Ronaldo (ilustrační fotografie)

Cristiano Ronaldo (ilustrační fotografie) | Zdroj: Reuters

Vše začalo v roce 2005, kdy byl ve Španělsku přijat zákon lákající do země všechny vysokopříjmové skupiny napříč profesemi.

První velkou hvězdou, která do Španělska přestoupila po jeho přijetí, byl David Beckham a od té doby se mu říká „Beckhamův zákon". Ten stanovil rovnou daň pro cizince na 24 %. Původně byla u těch nejlépe vydělávajících až 43 %.

V současné době už však zákon funguje jinak. V roce 2009 byl přijat dodatek určující, že výška daně neplatí pro skupiny s příjmy nad 600 tisíc eur ročně. Dalším důvodem současných kauz fotbalistů jsou podle prezidenta tamních daňových inspektorů Carlose Cruzada jejich častější kontroly.

Hvězda Realu Madrid Cristiano Ronaldo čelí obvinění, že pomocí firmy na Panenských ostrovech obchází placení daní. Společnost měla být založena v roce 2010 po zavedení onoho dodatku.

Lionel Messi už byl odsouzen na 21 měsíců. Svůj trest si ale odpyká na svobodě. Ronaldo by mohl dostat vyšší trest než jeho argentinský protihráč, ale je jen velmi málo pravděpodobné, že nastoupí do vězení.

Podle španělských médií by i tato situace měla mít vliv na odchod Portugalce ze španělské ligy. Mohl by ale zůstat na jihu Evropy. Podobný zákon, jako ten španělský „Beckhamův", se chystá přijmout Itálie.

Martin Charvát, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme