Hlavní obsah

Nový mobil od Samsungu dostane duální fotoaparát

Novinky, chm

Chytré telefony používá jako náhradu klasického kompaktu stále více lidí. A to i díky tomu, že nejnovější modely v praxi opravdu vynikají kvalitou pořízených momentek. Prim přitom hraje duální optika, kterou se nyní nechal zlákat také jihokorejský Samsung.

Foto: archív výrobce

Duální fotoaparát by měl být jednou z hlavních předností modelu Samsung Note 8. Na snímku je verze sedm, která si odbyla premiéru loni.

Článek

Na duální fotoaparát láká hned několik předních výrobců. Najdeme je v přístrojích od společností HTC, Honor, Apple či Huawei.

Především poslední zmiňovaný výrobce je na trhu zdvojených objektivů průkopníkem. Takovou technologii využívá i nejnovější model P10, který byl představen zkraje letošního roku. Sluší se podotknout, že na vývoji unikátní optické soustavy v daném smartphonu se podílela společnost Leica, která je dobře známá snad každému fotografovi.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Smartphone Huawei P10 je spíš fotoaparátem než mobilem

Foto: archív výrobce

Fotoaparáty u modelu Huawei P10 Plus

K čemu jsou dva objektivy dobré v praxi? Jeden snímač se stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu. Toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač. Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů.

Stejný vzhled, rozdílná funkčnost

Sluší se nicméně podotknout, že funkčnost duální optiky může být různá. Například společnost HTC ji u svého dřívějšího modelu One M9+ využívala úplně jinak. U něj druhý senzor pomáhá například při ostření. Uživatel si po pořízení snímku bude moci vybrat, zda má být čitelnější postava v popředí, nebo v pozadí. Zbytek snímku je pak jemně rozostřen, aby působil profesionálněji.

Foto: archív výrobce

HTC One M9+

A právě velmi podobným způsobem by měly pracovat duální fotoaparáty u chystaných smartphonů. U momentek tak bude možné i po jejich pořízení pracovat s hloubkou ostrosti, případně nedopatřením rozmazané objekty doostřit. Nepůjde přitom o žádnou softwarovou vychytávku, všechna data bude mít přístroj díky dvěma objektivům skutečně nafocena.

Výhody duální optiky jsou tak nepopiratelné. A to je patrně jeden z hlavních důvodů, proč se tuto technologii rozhodla využít také společnost Samsung u svých modelů. Dočkat bychom se jí měli už u phabletu Note 8, který by si měl odbýt premiéru ještě před Vánocemi.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám