Hlavní obsah

Světoví státníci dali poslední sbohem Helmutu Kohlovi

Štrasburk
Aktualizováno

V Evropském parlamentu ve Štrasburku proběhlo smuteční rozloučení s bývalým německým kancléřem Helmutem Kohlem, který zemřel před dvěma týdny ve věku 87 let. Obřad, během něhož promluvila německá kancléřka Angela Merkelová nebo bývalý americký prezident Bill Clinton, měl zdůraznit Kohlovy zásluhy o Evropu. Strůjce německého znovusjednocení byl pohřben večer ve Speyeru na západě spolkové republiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Poslední loučení s Helmutem KohlemVideo: Reuters

 
Článek

Na první evropský smuteční obřad se do Štrasburku sjely desítky předních politiků současnosti i dnů minulých, včetně britské premiérky Theresy Mayové, šéfa izraelské vlády Benjamina Netanjahua, ruského premiéra Dmitrije Medveděva nebo bývalého šéfa italské vlády Silvia Berlusconiho.

Cestou do jednacího sálu Evropského parlamentu se politici zapisovali do kondolenční knihy a ukláněli před Kohlovou rakví zabalenou do unijní vlajky.

Foto: HERBERT KNOSOWSKI, ČTK/AP

Helmut Kohl na snímku z roku 2007 a Maike Richterová, kterou si vzal za manželku v roce 2008.

Do středu zcela zaplněného sálu rakev za zvuků smuteční hudby donesli členové armády. Jako první se poté ujal slova šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani, který Kohla označil za odvážného politika a bojovníka za svobodu, který svůj život zasvětil Evropě.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Zleva bývalý americký prezident Bill Clinton, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emanuel Macron

Pohřbu předcházely spory

Přípravy posledního rozloučení s Kohlem výrazně zkomplikovaly osobní i politické spory. Šlo v nich například o roli německé kancléřky Merkelové nebo spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Smuteční rozloučení s Helmuthem Kohlem v jednacím sále Evropského parlamentu ve Štrasburku

Kritické debaty se vedly i o rozhodnutí Kohla a vdovy Maike Kohlové-Richterové, že se hlavní smuteční obřad neuskuteční v Německu, ale ve Francii. Ještě vyhrocenější je situace v rodině exkancléře. Jeho starší syn Walter Kohl se dokonce odmítl účastnit pohřbu ve Speyeru na protest proti tomu, že jeho otec nebude pohřben v rodinném hrobě v Ludwigshafenu, kde leží i jeho první žena.

Helmut Kohl, který je považován za jednu z největších politických osobností poválečného Německa, se narodil v roce 1930 a zemřel letos 16. června. V čele spolkové vlády stál mezi lety 1982 a 1998, tedy déle než kdokoliv jiný.

Reklama

Související články

Zemřel sjednotitel Německa Helmut Kohl

Ve věku 87 let zemřel bývalý německý kancléř a jeden z nejvýznamnějších evropských politiků 20. století Helmut Kohl. V pátek to potvrdila německá...

Válka o Kohlovo dědictví už vzplála

Ecknard „Ecki“ Seeber, řidič a současně důvěrník Helmuta Kohla, nevěděl onoho dne na sklonku září 1998, kdy tehdejší německý kancléř prohrál volby do...

Výběr článků

Načítám