Webnode: „naše zákazníky chceme podporovat pomocí lidí, nikoli chatbotů“ (rozhovor)

  • Webnode je český globální „startup“, který stále roste
  • Daří se mu konkurovat i největším hráčům na celosvětovém trhu v oblasti tvorby webů
  • Do budoucna chce zachovat vysokou kvalitu lidské podpory

Webnode začal původně jako malý projekt dvou kamarádů, kteří spolu chodili na Vysokou školu a vytvářeli webové stránky na míru. Vzhledem k potřebám trhu, kdy stále více zájemců chtělo mít vlastní web, začali v rámci společnosti Westcom v roce 2006 vyvíjet systém Webnode, který měl vše usnadnit na takovou úroveň, aby si web mohla udělat třeba i babička.

V roce 2008 byl Webnode oficiálně dostupný a s trochou štěstí, kdy Webnode uspěl na pařížském LeWeb'08 a dostal se do známého Techcrunche, začala globální expanze a nutnost vytvářet i spoustu jazykových verzí a podpory.

My jsme se sešli se zástupci Webnode a zjistili, jak to vypadá v současnosti a kam Webnode míří do budoucna.

Startupový dech zůstává

„Na začátku všichni dělali všechno, jak je u malého startupu běžné. Startupový duch u nás ale stále přetrvává – celkový přístup, atmosféra a procesy se v dobrém ještě vyznačují startupovým duchem, což osobně vnímám jako dobrou věc.“ upřesnil začátky Slawomír Jakub Budziak.

Webnode rostl zpočátku o násobky počtu uživatelů ročně, nyní je stabilní růst kolem 10 % ročně, což je způsobeno jak novými trhy, tak i zesilování pozic v těch stávajících. „Občas se stávalo, že jsme uspěli na trhu, kde jsme to nečekali – například v Brazílii a pak jsou trhy, kde jsme byli přítomní už řadu let a teprve nyní jsme se dokázali zviditelnit. To se týká například severní části Evropy.“

Webnode přitom poskytuje stále pouze jediný produkt, který zahrnuje webové stránky a e-shopy (už i s podporou EET). Zatím tedy nedochází k rozšiřování záběru a firma se soustředí pouze na to.

„Jsme v TOP 5 globálních hráčů“

Dle vyjádření si Webnode i v rámci své relativně malé velikosti dokáže udržovat významnou pozici na trhu mezi největšími globálními hráči. „Webnode patří do TOP 5 největších společností v oblasti jednoduché tvorby webu. I když jsou oblasti, kde jsou jiná řešení populárnější, zase se najdou země, kde je tomu naopak.“.

„Pokud jde o Wordpress, ten považujeme jen jako nepřímou konkurenci, protože už vyžaduje větší technické znalosti a je tak určen pro jiné uživatele, než pro které tvoříme náš maximálně jednoduchý systém.“ upřesnila marketingová šéfka Barbora Hejlová.

Webnode se chlubí už 27 miliony uživatelů, kteří by měli být „aktivnějšího charakteru“. I když zástupci neupřesnili, co přesně to znamená, uvedli, že pravidelně mažou spamové a neaktivní účty. „Už se rozhodně neženeme za tímto absolutním číslem a na trhu už se obecně za tímto číslem nežene nikdo, protože běžným lidem už na tom příliš nesejde.“ upřesnila Barbora Hejlová.

Podpora a lokalizace je na prvním místě

Webnode je k dispozici po celém světě, ale už od začátku se soustředil na dvě zásadní věci, kterému pomohly být úspěšným globálním startupem – zaměření na skvělou podporu a také lokalizaci.

Webnode poskytuje podporu vždy pro každý lokální trh, přičemž všechno vyřizují lidští zástupci přímo v kanceláři v Brně. Na firmě jsou tak specialisté podpory, kteří často umí i několik jazyků. Například v česku vyřizují zástupci podpory stovky dotazů denně, ve slabším Norsku je to například 30 až 50 dotazů denně.

Celkový počet zaměstnanců je sto, přičemž pouze 30 z nich jsou programátoři a grafici, ostatní většinu pak tvoří právě zástupci lokální podpory. Jak potvrdili zástupci Webnodu, dohodnout se na společném obědu není opravdu jednoduché, protože všichni zástupci podpory většinou pochází z dané země, čemuž odpovídají i jiné pokrmy.

„S chatboty zatím vůbec nepočítáme, jdeme spíše opačnou cestou, aby člověk komunikoval s člověkem. To vidíme jako přidanou hodnotu, protože člověk se může podívat nejen na daný problém, ale poradit i s případnou dodatečnou věcí, které si všimne při prohlížení webu daného zákazníka. Lidé chtějí radit se vším možným, takže se naše podpora postupně učí a specializuje v mnoha oblastech.“ doplnil Slawomír Jakub Budziak

Pokud jde o formu podpory, většina (asi 80 %) probíhá přes e-mail, ale Webnode má i telefonní podporu v podobě jediného čísla. Na největších trzích má Webnode dvě směny (ranní a odpolední) na pokrytí časových pásem. Zajímavostí je, že Češi volají více, než zákazníci z jiných zemí.

Kompletní správa webu

S jednoduchostí ale přichází i trochu komplikací s případnou změnou. Vzhledem k tomu, že Webnode poskytuje řešení jako jednoduchou službu především pro ty, co si nechtějí nic komplikovat nebo neznají technická specifika, vše běží na serverech Webnode.

Vytvořený web není možné provozovat na vlastních serverech a dokonce můžete na Webnode nechat i správu i domény, i když pochopitelně zůstáváte jejím majitelem. Pokud byste ale chtějí přenést web jinam, není to možné – žádný export současné řešení nepodporuje. To je sice klasický vendor lock-in, ale vzhledem ke struktuře dat a vlastním šablonám, které jsou součástí služby, to ani nedává smysl.

Plány do budoucna

Webnode představil nový editor webových stránek, který bude brzy kompatibilní i s mobilními zařízení - nyní jsou kompatibilní jen samotné vytvořené webové stránky, respektive dostupné šablony, jejichž počet pravidelně roste. S novým rozhraním je aktuálně dostupných přes 60 šablon.

V novém jednoduchém designu Webnode plánuje uvést i část pro e-shopy. Cílem je pochopitelně zvětšovat počet funkcí, které lidé chtějí, ale zároveň udržovat produkt co nejjednodušší a najít ten správný balanc je tak někdy těžké. Tomu odpovídá i fakt, že nový editor už neumožňuje úpravu CSS, zatímco starý to podporoval. Webnode ale dle vyjádření rozhodně nekončí s podporou starších šablon.

Pokud jde o bezpečnost, weby zákazníků už by v těchto chvílích měly mít podporu HTTPS. S rozšiřováním programátorského týmu má Webnode problémy stejně jako jiné firmy v Brně, obzvlášť v konkurenci třeba Kiwi.com a dalších. Zástupci Webnode se ale pochlubili, že mají velmi malou fluktuaci programátorů. „U nás je to o dlouhodobé práci na jednom produktu, což může být rozdíl oproti některým konkurenčním vývojářským firmám.“ upřesnila Barbora Hejlová.

V případě předností Webnode oproti konkurenčním řešením se Slawomír Jakub Budziak vyjádřil jasně: „Každý zákazník, ať už platí několik tisíc korun ročně nebo neplatí nic, dostane stejnou podporu v co nejvyšší kvalitě, a to se budeme snažit dodržovat i do budoucna.“.

Pokud jde o věci, které Webnode nyní potřebuje dohnat, tak ty se dle vyjádření týkají hlavně funkčnost s novým editorem. I když se stále musí myslet na to, aby samotný produkt byl co nejjednodušší a dokázal ho ovládat i člověk, který nemá žádné znalosti z oblasti tvorby webových stránek.

Diskuze (5) Další článek: SSD mohou mít mnohem vyšší kapacitu než plotnové disky. Tyhle mají neuvěřitelných 25 a 50 TB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,