Hlavní obsah

Shamrock Rovers - Ml.Boleslav 2:3Přestřelka s vítězným koncem! Středočeši sahají po postupu z 2. předkola Evropské ligy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
35. Mebrahtu 0 : 1
48. Burke 1 : 1
63. Mebrahtu 1 : 2
88. Chramosta 1 : 3
90. Burke 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Mladé Boleslavi vykročili za vytouženou účastí v základní skupině Evropské ligy pravou nohou! V úvodním utkání 2. předkola pohárové soutěže zvítězili v Dublinu nad irským celkem Shamrock Rovers 3:2 a vytvořili si skvělou výchozí pozici do odvety, která se hraje za týden v městě automobilů. Svému jménu dostál Golgol Mebrahtu, autor dvou branek hostů, třetí úspěch vstřelil Jan Chramosta. O ještě lepší výsledek se Středočeši připravili v závěru, když v nastavení umožnili domácím snížit.

Foto: Donall Farmer, ČTK/AP

Mladoboleslavský Pavel Čmovš (vlevo) odvrací míč před domácím Garym Shawem.

Článek
Fotogalerie

Mladá Boleslav v posledních dvou sezónách vypadla hned s prvním soupeřem, ovšem to vždy první duel prohrála. Tentokrát si však z Dublinu veze výsledek, který jí umožňuje v odvetě i prohrát 0:1 či 1:2 nebo jakkoli remizovat, aby prošla do dalších bojů.

Generální sportovní manažer Dušan Uhrin mladší tak svou obnovenou premiéru na lavičce Boleslavi začal vítězně. Jeho svěřenci přitom začali nervózně a už v první desetiminutovce dostali Rada s Přikrylem žluté karty. Tým pak navíc musel podržet brankář Diviš, který chytil Shawův pokus.

Postupně však Boleslav přece jen začala plnit roli favorita a v 35. minutě přišel vytoužený gól. Přikrylovu nahrávku zužitkoval Mebrahtu, který zaznamenal svou první trefu v evropských pohárech.

Přestřelka po změně stran

Shamrocku však vyšel vstup do druhé půle a už po dvou minutách se prosadil Burke, který srovnal skóre. Nabuzení domácí hráči Boleslav zmáčkli a chtěli jít do vedení, v zakončení však byli nepřesní nebo byl proti brankář Diviš.

Hosté se tak dostali z nejhoršího a v 63. minutě sami skórovali. Chramosta našel opět Mebrahtua a australský útočník eritrejského původu se ani podruhé nemýlil.

Diviš pak vychytal další pokusy Shamrocku včetně nebezpečné Finnovy rány. Na druhé straně mohl ještě zvýšit vedení Boleslavi Přikryl, ale tomu v radosti zabránil gólman Chencinski. Přikryl se však v 88. minutě změnil podruhé v utkání v nahrávače a připravil třetí trefu pro Chramostu.

Jenže Boleslav si nakonec dvoubrankové vedení do odvety neodvezla. I přes dvě taktická střídání hostů v závěru se Shamrock ještě dostal do útoku a Burke druhým zásahem odvetu zdramatizoval.

"V první půli jsme byli zbytečně nervózní, navíc hned v úvodu druhé půle jsme inkasovali. Začátky musíme zvládat lépe. Soupeř měl tři šance a dal dva góly, to si nemůžeme dovolit. Naše obrana nehrála úplně ideálně, to musíme zlepšit. Spokojený jsem hlavně s tím, že jsme vyhráli. A také s přechodem do útoku. Mohli jsme skórovat ještě třikrát. Škoda, že se nám to nepovedlo. Čekali jsme těžké utkání, to se potvrdilo. Soupeř je velice bojovný. V odvetě nás určitě čeká těžké utkání, ale půjdeme do ní s tím, že chceme vyhrát," uvedl po utkání Uhrin mladší.

Úvodní zápas 2. předkola fotbalové Evropské ligy:
Shamrock Rovers - FK Mladá Boleslav 2:3 (0:1)
Branky: 48. a 90.+2 Burke - 35. a 63. Mebrahtu, 88. Chramosta. Rozhodčí: Pandzic - Nilsson, Hallin (všichni Švéd.). ŽK: Rada, Přikryl (oba M. Boleslav).
Shamrock: Chencinski - Madden, Lopes, Webster, Byrne - Finn, Connolly - Miele (83. McAllister), Burke, Clarke - Shaw. Trenér: Bradley.
M. Boleslav: Diviš - Pauschek, Čmovš, Stronati, Fleišman - Přikryl, Matějovský (90. Magera), Rada, Mareš (74. Fabián) - Mebrahtu (90.+1 Jánoš), Chramosta. Trenér: Uhrin ml.
Výsledky dalších úvodních zápasů 2. předkola fotbalové Evropské ligy:
Irtyš Pavlodar - CZ Bělehrad 1:1 (0:0)
Kajrat Almaty - Skënderbeu (Alb.) 1:1 (1:0)
Maccabi Tel Aviv - KR Reykjavík 3:1 (0:0)
Ružomberok - Brann Bergen 0:1 (0:0)
Škendija Tetovo - HJK Helsinky 3:1 (1:1)
Rabotnički Skopje - Dinamo Minsk 1:1 (0:0)
Nömme Kalju (Est.) - Videoton Székesfehérvár 0:3 (0:1)
Altach - Dinamo Brest (Běl.) 1:1 (0:0)
Bröndby Kodaň - Vaasa (Fin.) 2:0 (2:0)
FK Liepaja (Lot.) - Suduva Marijampole (Lit.) 0:2 (0:1)
FC Vaduz - Odds BK (Nor.) 0:1 (0:1)
Östersund (Švéd.) - Galatasaray Istanbul 2:0 (0:0)
Gabala (Ázerb.) - Bialystok 1:1 (0:1)
Haugesund (Nor.) - Lech Poznaň 3:2 (1:0)
Apollon Limassol - Zaria Balti (Mold.) 3:0 (3:0)
Valletta (Mal.) - Utrecht 0:0
Astra Giurgiu - FK Zirä (Ázerb.) 3:1 (1:1)
Niederkorn (Luc.) - AEL Limassol 0:1 (0:0)
Beitar Jeruzalém - Botev Plovdiv 1:1 (1:0)
Norrköping - Trakai (Lit.) 2:1 (1:0)
Slovan Bratislava - Lyngby 0:1 (0:0)
Trenčín - Bnei Yehuda Tel Aviv 1:1 (0:1)
Sturm Štýrský Hradec - Mladost Podgorica 0:1 (0:1)
Hajduk Split - Levski Sofia 1:0 (1:0)
Cork City (Ir.) - AEK Larnaka 0:1 (0:0)
Željezničar Sarajevo - AIK Stockholm 0:0
Osijek - Lucern 2:0 (0:0)
Aberdeen - Široki Brijeg 1:1 (1:0)
Ferencváros Budapešť - Midtjylland 2:4 (2:1)
Panionios - Gorica (Slovin.) 2:0 (1:0)
Valur Reykjavík - Domžale 1:2 (1:1).

Reklama

Související témata: