Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobil v příštích pěti letech koupí 40 % lidí, říká nejnovější průzkum

Stanislav Kolman
Diskuze (31)
Průzkumná agentura Dalia oslovila desítky tisíc lidí z mnoha zemí světa a v oblasti elektromobilů přináší překvapující výsledky.

Globální podíl elektromobilů na automobilovém trhu se aktuálně pohybujeme kolem jednoho procenta, lidé stále zůstávají věrni konvenčním pohonům se spalovacími motory. Zákazníky od koupě elektrických vozů nejčastěji odrazuje vysoká pořizovací cena a nízký dojezd na jedno nabití.

O to větším překvapením jsou výsledná čísla průzkumu společnosti Dalia, podle kterého v příštích pěti letech plánuje pořízení elektromobilu až 40 % lidí. Největší zájem o ně vyjadřují v Thajsku, kde je koupi bezemisního auta nakloněno 66 % dotázaných respondentů. V závěsu je Vietnam (62 %) a Čína (58 %). Není divu, vždyť právě v zemi draka se pravidla kolem emisí oxidu uhličitého zpřísňují vůbec nejintenzivněji.

Česká republika mezi tázané země nepatřila, většina našich sousedů však ano. Z nich je o elektrické vozy největší zájem v Rakousku (30 %) a Polsku (27 %). Až za nimi trochu překvapivě zaostává Německo, kde domácí značky pro následující roky připravují doslova příval nových elektromobilů.

Pokud se podíváme do zámoří, tak v USA a Kanadě je procentuální zájem stejný – 31 %. O osm procent více lidí plánuje v příštích pěti letech koupi elektromobilu v Mexiku. Vstřícně jsou k tomuto pohonu nakloněni také v celé Jižní Americe.

Kompletní přehled oslovených zemí a výsledků průzkumu v nich si můžete prohlédnout přímo na oficiálních stránkách agentury Dalia.

Stanislav Kolman
Diskuze (31)
18. 7. 2017 13:47
Re: a
Ano, tak to je. A i proto jsem napsal za "I kdyby(!) ..." (vykřičník).

Nabíjet z venku to přeci nepotřebuje.Ale kdyby došel benzín-nafta, tak aku umožní dojet k první pumpě. A pak by se mohlo třeba z vnějšku nabít, ale pozpodmínečně to nutné není.
18. 7. 2017 13:38
Re: a
A kde by se to nabijelo.

Je treba si uvedomit, ze vyvoj v case neni linearni. Neda se tvrdit, ze ted se neco povedlo a proto dalsi a jine problemy jsou jen otazkou casu. Tak to byt vubec nemusi, jsou slepe ulicky a problemy, s kterymi se nehne treba nikdy. Stejne jako se treba lidstvu nikdy nepodari kolonizovat jine planety atd. Ani se neda tvrdit, ze driv si take lide neco neumeli predstavit a dnes je to bezne. Spousta veci, vynalezu upadla v zapomeni a dost casto se prosadilo to, co nikdo necekal a nepredpovidal.

Zastanci autonomnich aut a elektromobilu byvaji hlavne snilci, neuvedomujici si realitu. Ta je velmi stridma.

Je to hlavne PR a trendy. Tot vse.

Elektromobily v nejake mire se nejspis prosadi. Ve specifickych pripadech. Zatim ale nic nenapovida tomu, ze nejak vic. Ten stav totiz trva uz dvacet let, to neni zadna novinka.
18. 7. 2017 12:59
Re: Hlavně se neptat odborníků
staci bejt vetsi "odbornik" nez ty ;-)

jakej prikon a praci? o prikonu jsem nic nepsal ;-) proste jsi zjistil jaky nesmysli jsem ti celkem snadno vyvratil a ted se budes snazit to stahnout jinym smerem co >:D proste priznej ze jsi blbec co hodoil do placu nesmyslny cisla ktery sis vycucal z prstiku a cekal ze ti je lidi sbasti

staci si p[recist kazdorocni zpravu CEZ, CEPS a castecne Cepra, vse statni firmy ktere ty udaje musi v kazdorocni zprave uvadet :-!
18. 7. 2017 12:56
Re: a
Tak tak. Ale už dnes se dá říci, že čisté elmobily jsou utopie. I kdyby(!) se nakonec povedlo, aby se váhově, prostorově a jízdním dosahem přiblížily dnešním spalmobilům, tak jejich nabíjení elektro-energetika neunese! (Viz příspěvek dole).

Myslím si, že jako nelze zahodit trakční přirozenosti el. pohonu proti z podstaty netrakčnímu spalmotoru, tak zrovna tak nelze zahodit koncetrovanost energie v benzínové-naftové nádrži. Jde jen o to ji využít s lepší účinností. Proto si myslím, že má technickou budoucnost el. pohon z menšího akumulátoru (jen několik málo kWh), který je trvale dobíjen z generátoru, který žene v otimálním režimu běžící spalmotor (odloučený od trakce!). Celosvětová spotřeba ropy by se tak velmi snížila a kdoví, jestli se potom už nebude stačit dotvářet - bude to nakonec OBNOVITELNÝ ZDROJ . :-) .

Prototypy (např. Pinifarinovy) to potvrzují.
18. 7. 2017 12:30
Re: a
Uplne to same jako s elektromobily, jsou odhady, jak za 20 let budou masove rozsirena, nebo vubec existovat, autonomni auta.

Za 20 let se tomu budeme smat. Stejne jako dnes predpovedim budoucnosti pred 20ti lety :-)

Jaka je realita. Nic jako plne autonomni auto ani zdaleka neexistuje a elektromobily jsou ve slepe ulicce stejne, jako poslednich sto let. Vrcholem vy vyvoje je Tesla, ktera ma v podvozku tisice monoclanku a nebo hybridy, ktere ve meste zerou pri stejnem zpusobu jizdy o pul litru min nez klasika a na dalnici vic >:D