Hlavní obsah

Lidé si půjčili od bank 1,5 biliónu korun

Právo, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dluhy českých domácností vůči bankám v květnu stouply o dalších 12,34 miliardy korun na 1,467 biliónu korun. Proti loňskému květnu jsou vyšší o 109,7 miliardy. Vyplývá to z údajů České národní banky. Rostla také zadluženost firem a stoupl i objem peněz uložených domácnostmi i podniky na jednodenních vkladech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nefinanční podniky na konci května dlužily bankám zhruba 1,048 biliónu korun, což je meziměsíčně o téměř 6,5 miliardy korun více. Meziročně úvěry podniků stouply o 69,5 miliardy Kč.

„Sazby hypoték rostou od začátku roku a rostoucí jsou i ceny nemovitostí, které jsou hlavním cílem zadlužování českých domácností. Snahy centrální banky krotit úvěrovou expanzi bank v oblasti hypoték generují dodatečnou poptávku před zavedením tvrdší regulace, avšak stále vidíme určitý prostor pro růst dluhů domácností mimo segment bydlení,“ říká k zadlužení domácností Petr Kříž, partner v oddělení Auditorských služeb PwC ČR.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo přes 1,858 biliónu korun. Od dubna se tyto vklady zvýšily o 6,7 miliardy, proti loňskému květnu vzrostly o zhruba 244 miliard korun.

Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti ale meziměsíčně méně peněz. Ke konci května na nich měly uloženo 224,9 miliardy korun, tedy o 2,67 miliardy méně než o měsíc dříve.

„Ekonomice se daří, úrokové sazby jsou zatím stále nízké a firmy se pomalu odhodlávají k projektům, na které jim pouze vlastní hotovost nestačí. Stále jich však není mnoho, naše průzkumy ukazují, že půjčit si na investice do svého růstu plánuje letos v Česku jen necelá třetina podniků,“ dodává k zadlužení podniků Petr Kříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám