Hlavní obsah

Imagine Dragons, LP, Birdy a další. V Dolních Vítkovicích začíná festival Colours of Ostrava

Právo, Jaroslav Špulák

Šestnáctý ročník multikulturního festivalu Colours of Ostrava začne ve středu v areálu Dolních Vítkovic v severomoravské metropoli. Nejlépe obsazený letošní festival v České republice je prakticky vyprodaný. Počet návštěvníků se však pořadatelé rozhodli nezveřejnit.

Foto: ČTK/AP

Imagine Dragons jsou hlavní hvězdou letošního ročníku festivalu.

Článek

Podle jejich sdělení již čtyřdenní vstupenky nejsou. V úterý uvolnili do prodeje omezený počet jednodenních lístků, přičemž lze předpokládat, že až se ve středu v poledne otevřou brány akce, budou k dispozici poslední kousky.

Colours of Ostrava v letošním roce nabídne vystoupení osmdesáti zahraničních a dvaapadesáti domácích skupin a hudebníků. Koncerty a další vystoupení proběhnou na jednadvaceti scénách a program celé akce má 350 položek.

Hlavními hudebními hvězdami budou Imagine Dragons, Jamiroquai, Norah Jones, Justice, Alt-J, Birdy, Midnight Oil, Moderat, LP, Benjamin Clementine, Michael Kiwanuka, Laura Mvula, UNKLE, Afro Celt Sound System nebo Nouvelle Vague. Program je oproti minulým ročníkům festivalu mimořádně nabitý a na své si přijdou příznivci mnoha žánrů.

Imagine Dragons je americká kapela, která naplňuje při svých turné stadióny celého světa. Američanka LP je zase hvězda alternativního popu, která se těší velkému respektu. Podobně je na tom Norah Jones a zajímavý bude jistě koncert australské kapely Midnight Oil, která se loni vrátila na scénu po čtrnáctileté pauze.

„Máme své písně a máme publikum. Řekli jsme si, že pokud se máme ještě někdy sejít na pódiu, bude lepší, když se to stane dřív než později,“ řekl v rozhovoru pro Právo bubeník skupiny Midnight Oil Rob Hirst.

Diskutující osobnosti

„Byla by škoda zaměřit svoji pozornost pouze na hudební hvězdy,“ řekla ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Letos jsme například hrdí na hosty na diskusní scéně Reflex Music Alarm, kde se – obrazně řečeno – potkají hudební Colours of Ostrava s fórem Meltingpot.“

Své osobní příběhy doplněné možností klást otázky na nich uvedou mimo jiné Peter Garrett z Midnight Oil, zpěvačka LP nebo saxofonista Donny McCaslin, který bude vyprávět o spolupráci s Davidem Bowiem. Diskutovat budou například Sola Akingbola, člen kapely Jamiroquai nebo Mardoša a Milan Cais z Tata Bojs, Jaromír Švejdík či Michal Hrůza.

Na osmi scénách diskuzního fóra Meltingpot pak vystoupí více než 150 osobností z celého světa. Představí se Ben Aaronovitch, autor série městských fantasy z Londýna, Karima Bennoune, autorka knihy Tady vaše fatwa neplatí, Sugata Mitra, indický informatik a autor experimentu Hole-in-the-Wall, který inspiroval knihu Q & A, předlohu filmu Milionář z chatrče, Ben C. Solomon, známý válečný zpravodaj New York Times, držitel Pulitzerovy ceny, World Press Photo i Grand Prix z Cannes a další.

Výběr z programu

19. července

19.15 Birdy

21.15 Alt-J

23.45 Imagine Dragons

20. července

18.30 LP

21.15 Norah Jones

21. července

21.30 Midnight Oil

23.00 Benjamin Clementine

22. července

21.30 Jamiroquai

00.45 Justice

V pondělí a v úterý se v Ostravě před zahájením hlavního programu festivalu uskutečnila showcaseová přehlídka Czech Music Crossroads. Mezinárodnímu publiku, které bylo složené z pořadatelů festivalů, agentů, publicistů a dalších odborníků, se představili skupiny a hudebníci z Čech, Polska, Slovenska a Maďarska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám