Hlavní obsah

Na Colours of Ostrava diskutují osobnosti z celého světa

Právo, Jaroslav Špulák

Antonín Parma byl loni na festivalu Colours of Ostrava jako divák. V rámci diskusního fóra Meltingpot, které se tehdy konalo poprvé, se byl podívat na debaty s americkým spisovatelem Timothym Snyderem a s ruským historikem Andrejem Zubovem. Měl při nich prý husí kůži.

Foto: Lucie Levá

Na festivalu se diskutuje o problémech tohoto světa.

Článek

„Z obou jsem si odnesl obrovský zážitek, byť jsem přijel primárně za muzikou,“ řekl Právu. „Uvědomil jsem si, že dojít si na takové akci na zajímavou diskusi o silných tématech tohoto světa není žádná anomálie.“

V letošním roce už stojí v čele organizačního týmu, který Meltingpot na Colours of Ostrava připravuje. Vystoupilo nebo na něm vystoupí 193 osobností z 26 zemí světa.

„Vymyslela ho ředitelka festivalu Zlata Holušová asi přede dvěma a půl lety2,5 roku. Je to reakce na dobu, ve které žijeme a jež nám přináší spoustu témat, o nichž jsme si třeba mysleli, že už je nebudeme muset řešit. Je to i reakce na to, že jsou dnes lidé od rána do večera obklopeni negacemi. Přišla chuť vytvořit velké diskusní fórum, na kterém by třeba i na palčivé otázky světa přicházela pozitivní vyústění,“ vysvětlil Parma.

Foto: Lucie Levá

Antonín Parma na Colours of Ostrava.

Meltingpot ukazuje, že lidé na celém světě řeší podobné problémy. Umožňuje také návštěvníkům festivalu přiblížit se světovým osobnostem z různých oborů, které se jinak pohybují například v kongresových sálech či na summitech. „Na Colours za nimi mohou přijít s batůžkem na zádech a povídat si s nimi,“ usmál se Parma.

Hosty zveme podle toho, koho bychom si sami rádi vyslechli, podle témat, která vybíráme tak, aby reflektovala to, co náš život obklopuje. A také za námi chodí řada lidí s nápady a inspiracemi. „Nechceme představovat jen veleslavné osobnosti. Chceme ukazovat i lidi, kteří jsou úžasní, ale nejsou mediálně známí,“ vysvětlil Parma.

V pátek se na Colours uskuteční mimo jiné vystoupení amerického pastora Marka Gungora, propagátora prosmání k lepšímu manželství, kouče osobního rozvoje Dana Millmana, jehož poloautobiografický román Cesta pokojného bojovníka byl před lety zfilmován, či v Londýně žijícího Inda Sugaty Mitry, jenž se zabývá vzděláváním a před lety našel způsob, jak se mezi sebou mohou učit děti v komunitách s nedostupným vzděláváním. Část jeho příběhu inspiroval scénář k hollywoodskému trháku Milionář z chatrče.

„Setkali jsme se s obrovskou vstřícností a chutí osobností na Meltingpotu vystoupit. Je patrné, že se už rozneslo, že atmosféra našeho festivalu je unikátní. Druhou fází je pak osobní zážitek hostů přímo v Dolní oblasti Vítkovic. Jsou zvyklí vystupovat po celém světě v kongresových halách, kulturních domech a na tradičních místech. Když ale přijedou na Colours, kde na jejich přednáškách sedí v sále tisíce mladých lidí, tvrdí, že mají husí kůži oni a nikde ve světě nic takového ještě nezažili,“ konstatoval Parma.

Na Colours of Ostrava loni proběhl mezi diváky průzkum, který mimo jiné ukázal, že na festival jezdí téměř sedmdesát procent publika s vysokoškolským vzděláním nebo studenti vysokých škol.

„V tom průzkumu řekli, že Meltingpot chtějí. Na koncertech hudebních hvězd je pod pódii plno, stejně tak je ale narváno v sálech, kde se diskutuje,“ uzavřel Parma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám