Dánská kavárna čelí žalobě kvůli tradičnímu logu s černouškem

kolonialismus a otroctví

Dánská kavárna čelí žalobě kvůli tradičnímu logu s černouškemNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Dánská kavárna čelí žalobě kvůli tradičnímu logu, na kterém je zobrazen malý černý chlapec. Ten má na sobě pouze látku kolem pasu, v ruce drží oštěp a na hlavě nese kávová zrna. Podle zdravotní sestry Opawel Koreová, která stížnost podala, je logo rasistické. Informaci přinesl dánský server local.dk.

Žena, která si na logo stěžovala pochází z Pobřeží slonoviny, v Dánsku ale žije už od roku 1993. Novinám řekla, že logo podle ní evokuje kolonialismus a otroctví. „Tomu kdo není černý, to možná připadá legrační. Ale je to připomínka času, kdy naši předkové pracovali jako otroci v kávových plantážích, kde museli nosit kávu na hlavě pro koloniálního pána,“ řekla Koreová.

Dodala také, že i v současnosti podle ní mnoho lidí pracujících na produkci kávy v Africe stále trpí kvůli špatným pracovním podmínkám.

Kodaňský profesor v oblasti trestního práva Trine Baumbach pro místní média uvedl, že pro vydání verdiktu o rasismu podle dánského práva je zapotřebí řady faktorů. „Záleží na zprávě policie a soudů,“ řekl.

Koreová prý nemá problém s tím pokud soudy rozhodnou, že logo není rasistické. Chce hlavně rozproudit diskuzi o vhodnosti užívání podobných symbolů.

„Tento symbol pochází z padesátých let … z dob koloniálních časů. Ale tyto časy jsou u konce. Nemohu přinutit [majitele kavárny, ed.] odstranit logo. Jenom říkám, že to považuji za urážlivé,“ řekla Koreová.

Majitel kavárny Claus Hattesen nyní zvažuje další kroky.

Čtěte také: Dánsko zmrazilo dotace Palestincům, vadí mu středisko pojmenované po teroristce

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články