Hlavní obsah

Majetek Čechů vzrostl na 12 biliónů

Právo, ČTK, svj

České domácnosti bohatnou, současně se ale i více zadlužují. Celková hodnota majetku domácností vzrostla loni o 5,1 procenta, ke konci roku tak dosáhla 12 biliónů korun. Naopak finanční závazky Čechů stouply o 6,4 procenta na 1,6 biliónu korun. Vyplývá to z analýzy České bankovní asociace (ČBA).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Majetek ve formě nefinančních aktiv, tedy především byty, domy, pozemky, stroje, cennosti, stále převyšoval s 56procentním podílem finanční aktiva, tedy vklady, hotovost, investiční a pojistné produkty. Finanční aktiva ale rostla rychlým tempem, celkově o 6,5 procenta na 5,4 biliónu korun.

Finančním aktivům nadále dominovaly vklady, na nichž měly domácnosti uloženy 2,4 biliónu korun a které stouply meziročně o 7,8 procenta. V prostředí nulových úroků ale ještě rychleji rostl objem neuložených peněz. V hotovosti držely domácnosti 383 miliard korun, o 10,3 procenta více než v roce 2015. Češi u financí podle asociace jasně preferují nízké riziko a rychlou dostupnost naspořených peněz.

Zájem o investice ale obecně roste. Z finančních investičních produktů přitáhly nejvyšší zájem podílové listy investičních fondů. Majetek domácností v investičních fondech stoupl o 13 procent na 374,3 miliardy korun. V rámci penzijního připojištění mají lidé naspořeno 381,7 miliardy korun, což je o 8,7 procenta meziročně více.

ČBA: vyplácí se investice do půdy

Hodnota majetku v podobě bytů a domů stoupla loni o 2,8 procenta. Zda tímto kanálem domácnosti trvale a spolehlivě bohatnou, je při aktuální situaci na trhu nemovitostí otázkou, uvedla ČBA. S větší jistotou lze říci, že se vyplácí investice do přírodních zdrojů (půdy, lesů), což je s objemem 1,4 biliónu korun třetí nejvýznamnější položka majetku. Hodnota přírodních aktiv, jejichž objem je omezený a cena stále pod úrovní cen na západ od ČR, meziročně vzrostla o téměř deset procent.

Hlavní část finančních závazků domácností tvoří půjčky ve výši 1,5 biliónu korun. Meziročně tak vzrostly o 7,1 procenta.

Čisté finanční jmění domácností (finanční aktiva očištěná o finanční závazky) stouplo na 3,77 biliónu korun, což bylo v meziročním srovnání o 6,6 procenta více. Celkové čisté jmění (celková aktiva očištěná o finanční závazky) prolomilo hodnotu deseti biliónů Kč a proti roku 2015 vzrostlo o 4,9 procenta.

Reklama

Související články

Splátky drtí většinu českých rodin

Tři pětiny rodin (59 procent) v Česku splácejí nějakou půjčku. V průměru si půjčily 536 tisíc korun. Průměrná měsíční splátka pak činí 6700 korun. Třetina...

Výběr článků

Načítám