Hlavní obsah

Severní Korea odpálila další balistickou raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea znovu vypustila další balistickou raketu. Její odpálení zaznamenala americká armáda a informaci následně zveřejnil Pentagon. Ten nyní vyhodnocuje data a později zveřejní podrobnější informace, uvedla CNN. Odpálení rakety potvrdili také Jihokorejci a Japonci.

Foto: Kcna, Reuters

Odpálení mezikontinentální balistické střely Hwasong 14. Ilustrační foto

Článek

„Obdržel jsem prvotní zprávu o tom, že Severní Korea znovu vypustila raketu a že mohla dopadnout v japonské exkluzivní obchodní zóně (japonských vodách pozn. red.),“ prohlásil japonský premiér Šinzó Abe. Žádné škody hlášeny nejsou.

Podle mluvčího japonského kabinetu Jošihidy Sugy severokorejská raketa letěla asi 45 minut. Dalším odpálení balistické střely Severní Korea opět porušila rezoluci Rady bezpečnosti OSN a vyostřila konflikt na korejském poloostrově.

Na začátku července oznámil Pchjongjang první úspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety, připomněla ČTK. [celá zpráva]  Podle zbrojního analytika, kterého dříve citovala agentura AP, by testovaná raketa mohla zasáhnout Aljašku.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po úspěšném testu rakety Hwasong-12 s raketovými experty Ri Pchjong-čcholem (druhý zleva), Kim Čong-sikem (uprostřed)a Čang Čchang-haem (druhý zprava).

Další milník na cestě k jaderné zbrani 

Účelem odpálení balistické střely by podle expertů mohla být zkouška návratu do atmosféry části rakety schopné nést jadernou hlavici. Pokud by tomu tak skutečně bylo, překonala by KLDR další důležitý milník na cestě k jadernému arzenálu.

To by pochopitelně ještě více vyostřilo vztahy se Spojenými státy.

Pokud půjde vývoj balistických střel současným tempem, mohli by být Severokorejci podle Američanů schopni zasáhnout pevninu Spojených států už v příštím roce, napsal ve středu deník The Washington Post s odkazem na zdroje z Pentagonu.

Trump to nedopustí

Americký prezident Donald Trump opakovaně varoval, že to nenechá dojít tak daleko, aby Kim Čong-un jaderné zbraně, které by mohly zasáhnout Spojené státy nebo jejich spojence, získal. Nevyloučil přitom ani vojenské řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám