Andrej Babiš a ženy kolem něj. Proč šéfa hnutí ANO uhranuly "ženy s koulema"

Jiří Pšenička
29. 7. 2017 6:45
Andrej Babiš jako politik i byznysmen došel k závěru, že ženy lépe než muži vyhovují jeho naturelu. Šéf hnutí ANO, který v sobotu pojme za manželku dlouholetou přítelkyni Moniku, má ženy za pracovitější a loajálnější, schopné dotáhnout věci do konce. Babiš se před kolegyněmi obvykle více kontroluje a používá méně expresivních výrazů.
Andrej Babiš s nastávající manželkou Monikou
Andrej Babiš s nastávající manželkou Monikou | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Česká eurokomisařka Věra Jourová, bývalá místopředsedkyně hnutí ANO, která řeší i otázky rovnosti pohlaví, musí mít ze svého někdejšího šéfa radost. Andrej Babiš dává v politice čím dál větší prostor ženám. V roli hejtmanek a primátorek, ve vysokých vládních funkcích i v orgánech hnutí. A to bez kvót a zcela dobrovolně, na rozdíl třeba od konkurenční ČSSD. Všímají si toho i lidé v jeho okolí. Pokud by si někdo myslel, že se zakladatel skupiny Agrofert chce tímto zalíbit Bruselu, je na omylu.

Viditelné upřednostňování "něžného pohlaví" má v případě druhého nejbohatšího českého oligarchy několik příčin. Šéf hnutí ANO, jenž práci vždy dával podstatně více než soukromému životu, podle pozorovatelů došel k závěru, že ženy daleko lépe než muži vyhovují jeho naturelu a také politickým a byznysovým cílům. Své spolupracovnice je schopen i lépe ovládat, nevzdorují mu s takovou intenzitou jako ješitnější muži.

Pracovité a loajální

"Mluvil před námi o tom, že ženy v hnutí ANO mají koule, kdežto chlapi jsou poserové," říká člověk z jeho okolí. Babiš má i podle dalších zdrojů ženy za pracovitější a loajálnější, jsou schopny věci dotáhnout do konce (s oblibou říká, že "mají koncovku").

Příkladem loajality má být třeba ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, která se za šéfa ANO dere v médiích více než třeba místopředseda Martin Stropnický.

Babiš též nedávno v rozhovoru pro Hospodářské noviny vysoce vyzdvihl europoslankyně za ANO Ditu Charanzovou a Martinu Dlabajovou. Jsou prý nejlepší. Někdejší lídr Pavel Telička se kvůli údajné neloajalitě dostal na vedlejší kolej.

Připomeňme, jak Babiše v roli ministra financí kdysi "zklamal" jeho první náměstek Lukáš Wagenknecht, oproti tomu náměstkyně pro daňové a celní otázky Alena Schillerová se mu nikdy nevzepřela. Alespoň ne přímo, ačkoliv čelila útokům kvůli EET či kontrolnímu hlášení.

Vliv Babišovy matky?

Redakce Aktuálně.cz mluvila s vícero ženami i muži z Babišova okolí. Panuje shoda, že šéf ANO se rád obklopuje dominantními až drsnými typy žen. Proto mu třeba imponovalo i jednání pražské primátorky Adriany Krnáčové, známé svým poměrně jadrným slovníkem, která nemá problém vykázat i své mužské kolegy do "patřičných míst".

Potvrzuje to i jeho partnerka Monika, s níž Babiš v sobotu po 25 letech známosti uzavře v areálu Čapí hnízdo na Benešovsku sňatek. "On dobře ví, že když zakřičí, tak já zakřičím taky… Andrej nemá rád, když z něj někdo má přehnaný respekt, takový člověk mu pak přijde neprůbojný a vedle něj by dlouho nevydržel. Ani pracovně, ani v osobním životě," uvedla Monika v knize O Babišovi bez Babiše.

Kde se toto uhranutí silnými ženami bere? "Zájem o dominantní ženy není nic neobvyklého, ani patologického. U dospělých mužů bývá hlavním motivem takové partnerské preference přetrvávající emoční vazba na matku a zejména postrádání mateřské postavy," říká sexuolog Jaroslav Zvěřina, aniž by někdy zkoumal Babišovu rodinu.

I u Babiše lze vysledovat silnější vazbu na matku. "Moje matka byla motorem naší rodiny a celý život bojovala za to, aby její děti v životě uspěly. Nechala se proto dokonce zaměstnat v Ústavu marxismu-leninismu a docílila toho, že mě vzali do Komunistické strany Slovenska," napsal Babiš pozoruhodnou větu do svého oficiálního životopisu.

Naopak k otci Štefanovi byl jeho vztah evidentně vlažnější (nápadně se v tom podobá prezidentům Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi). "Občas jsem dostal facku," uvedl v jednom z rozhovorů. Podle příbuzných, jak o tom pojednává kniha "Babiš, příběh oligarchy", míval Andrejův otec "záchvaty agresivity a matka i oba synové kvůli tomu velmi trpěli".

Galantní s charismatem, ale…

Babišovy méně komplikované pracovní vztahy se ženami mají ovšem i další důvody. Třeba ty, že se šéf hnutí ANO před kolegyněmi obvykle více kontroluje a používá méně expresivních výrazů, než je jeho standard. Většina žen také potvrzuje, že z prvních schůzek s ním odcházela okouzlena jeho charismatem a galantností.

Věra Jourová vzpomíná, že z první schůzky byla v šoku. "Odněkud přiběhl, měnili jsme kancelář, kde jsme měli sedět. Zdvořile mi bafnul kafe a tašku. To, že mi miliardář bere a někam nese kafe a tašku, to jsem fakt žasla. To samozřejmě s člověkem zamává," vybavila si v rozhovoru z roku 2014.

Jiná z žen dnes vzpomíná, jak se Babiš začal s účastí zajímat o její rodinný život. "Jeho vztah k ženám je buď otcovský, či synovský. Před jednou brečí, jak jej bolí zuby, a vzbuzuje tak u ní mateřský pud, jinou polituje kvůli jejímu muži, jenž utekl od rodiny, a rázem je v roli starostlivého otce," všímá si, jakým stylem oligarcha a politik v jedné osobě ženy ovládá.  

Po několika letech v jeho blízkosti má také dojem, že v tomto směru načerpal některé "cenné zkušenosti", když před rokem 1989 pobýval v arabském světě a pochopil, jak funguje tamní společnost. Babiš si je prý velmi dobře vědom, že má v sobě zvláštní fluidum, které řadě lidí imponuje. A na to sází v každodenním životě i během volební kampaně.

Urážky a špinavé esemesky

Hra na hodného tatínka a mazlícího se synka obvykle končí, když Babiš ženu zaměstná a ona se na něm stane existenčně závislou. Veškerá galantnost může jít okamžitě stranou. I ženu je schopen zahrnout sprškou vulgarit, pokud si to nechá líbit a včas jej nezabrzdí.

"Zažil jsem na jednom jednání představenstva, jak se finanční ředitelka Dagmar Negrová kvůli němu rozbrečela. Nebyla schopna ustát ty jeho urážky a sprostoty," říká bývalý Babišův manažer z Agrofertu na adresu někdejší Babišovy velmi blízké spolupracovnice, které se miliardář nakonec zbavil (už deset let na jejím místě v Agrofertu působí jiná žena, Petra Procházková).

Ještě horší scény zažily (nejen) ženy, když nepřijaly jeho pracovní nabídku, případně se mu jinak vzepřely. Ani v roli vysokého ústavního činitele si miliardář v takových situacích totiž neodepře urážlivé esemesky, pomluvy a špinění před jinými lidmi.

Navždy spolu

Ale ženy mu jsou i přesto schopny více odpustit. "Když jsem začínala v hnutí, měla jsem pocit, že bych se měla podílet i na jeho kultivaci. Vydrželo mi to jen chvíli. Nakonec jsem si řekla, že nebudu plýtvat energií," uvedla nynější eurokomisařka Věra Jourová.

Některé jeho dlouholeté spolupracovnice slibují dokonce oddanost za všech okolností. "Jsem věrný člověk, dokud nepůjdu do důchodu, zůstanu v Agrofertu," slíbila před časem top manažerka z Babišovy skupiny Simona Sokolová. A na těchto lidech může dnes Babiš stavět. V byznysu i v politice.

Ačkoliv na jiné umí být velmi tvrdý a nevybíravý, sám se překvapivě často chová jako ten slabý. "Já mu sáhnu na ruku, a jak mám prstýnek, tak on hned křičí, že ho mlátím. Mně přijde hrozně přecitlivělý," prozradila o Andrejovi jeho přítelkyně Monika. Otázkou je, co bude následovat, až budou mít po sobotě na rukou prstýnků ještě více.

 

Právě se děje

Další zprávy