Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Neymarova přestupová sága skončila, Brazilec už patří Paris St. Germain

Barcelona  - Neymarovi zástupci v Barceloně složili rekordní částku 222 milionů eur (zhruba 5,8 miliardy korun) a vyplatili brazilského fotbalistu ze smlouvy. Pětadvacetiletý útočník následně podepsal s francouzským Paris St. Germain smlouvu na pět let. Ročně si má vydělat 30 milionů eur čistého (přes 781 milionů korun).

Neymar
zdroj: Reuters autor: Kim Kyung-Hoon

"Jsem nadmíru šťastný, že jsem v Paris St. Germain. Od chvíle, co jsem přišel do Evropy, to byl jeden z nejambicióznějších klubů. A největší výzvou, která mě motivovala k přestupu, je pomoct klubu vybojovat tituly, po nichž fanoušci touží," uvedl Neymar.

"Odehrál jsem v Evropě čtyři sezony a cítím se připravený na tuhle výzvu. Udělám všechno pro to, abych byl nápomocen novým spoluhráčům, otevřel klubu nové obzory a dělal radost milionům jeho fanoušků po celém světě," dodal.

Barcelona ale v odpoledním prohlášení uvedla, že se obrátí na Evropskou fotbalovou unii a celý případ ještě může mít disciplinární následky. Vedení španělské ligy už platbu za Neymara odmítlo přijmout.

Konkrétní důvod neuvedlo, šéf soutěže Javier Trebas však nedávno prohlásil, že transfer by mohl porušit pravidla finanční fair play UEFA. Podle nich by neměly výdaje klubů překročit 70 procent příjmů.

Je nám líto, video expirovalo.
Vedení španělské ligy odmítlo přijmout platbu za Neymara

Podle agentury Reuters ovšem nemá UEFA v úmyslu transferu předem zabránit. Deník Marca navíc informoval o tom, že vedení španělských profesionálních soutěží nedisponuje pravomocí přestup zastavit, neboť částka může být zaplacena přímo klubu a ne přes prostředníka.

Rozhodnutí La Ligy se nelíbí zástupcům francouzské nejvyšší soutěže, kteří v prohlášení uvedli, že nechápou, proč Španělé odmítají platbu akceptovat. "LFP vyzývá La Ligu, aby se řídila pravidly a dodržovala své povinnosti. LFP podporuje Paris St. Germain a přeje si, aby Neymar přestoupil do Ligue 1," uvedli francouzští funkcionáři.

Neymar přišel do Barcelony v létě 2013 ze Santosu za 88 milionů eur. V katalánském celku se vypracoval v jednoho z nejlepších fotbalistů světa a s Lionelem Messim a Luisem Suárezem vytvořil obávané ofenzivní trio. S Barcelonou získal osm trofejí včetně triumfu v Lize mistrů a dvou španělských titulů. Smlouvu měl až do roku 2021.

Radost z transferu pětadvacetiletého fotbalisty už mimo jiné vyjádřily francouzské daňové úřady, protože s údajným platem 550 tisíc eur týdně by měl Neymar do státní kasy přinést 37,5 milionu eur ročně. "Je lepší, když takový fotbalista bude platit daně u nás než někde jinde," citoval deník Figaro ministra pro veřejné finance Géralda Darmanina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články