Všechny stánky zatím fungují ve zkušebním provozu. „Čekali jsme, že v takovém horku, jako bylo v posledním týdnu, bude nakupujících ještě méně. Přesto si sem mnozí stálí zákazníci najdou cestu i několikrát týdně,“ zhodnotila zájem Iva Kadlčková z brněnské pobočky společnosti La Donuteria.

Krytá tržnice:∙ Tržnici na Zelném trhu opět otevřeli 17. července letošního roku. Rekonstrukce trvala několik let.
∙ Zatím funguje ve zkušebním provozu, ale téměř všechna prodejní místa jsou už zaplněná.
∙ Slavnostní uvedení do plného provozu je naplánováno na 13. září 2017.

Potvrzují to i další prodejci. Podle nich v tropických dnech výrazně klesl počet návštěvníků. Stálí zákazníci se ale vracejí. Nejvíc jich přichází v pátek. Majitelé stánků proto podle zájmu zákazníků plánují upravit otvírací dobu.

Část nakupujících ale očekávala v tržnici jinou nabídku. „Podruhé jsem do tržnice šla cíleně pro maso. Jiné zboží mě příliš nezaujalo. Čekala jsem, že tam najdu více stánků s čerstvými mléčnými výrobky nebo třeba ryby,“ uvedla Brňanka Šárka Vlachová.

Diváci na okruhu při brněnské Monster Energy Grand Prix České republiky 2017.
GP 2017: pořadatelé prodělali méně než loni. Stížnosti na hluk byly rekordní

Nabídka by se po uvedení do plného provozu měla rozšířit ještě o několik stánků. „V září přibudou další stánkaři. S některými máme již podepsané smlouvy. Kapacita je zaplněná přibližně z devadesáti procent.“ informoval mluvčí tržnice Jan Šmikmátor. Dodal, že mezi stánky se nově objeví více bister.

Po otevření tržnice lidé sdílejí své zážitky na internetu. Někteří tam kritizovali nedokončené práce a také to, že vyhlídka není přístupná pro kočárky a vozíčkáře. „Tržnice sídlí v historické budově. Její základy ale neumožnily všechny prostory upravit tak, aby byly bezbariérové. Mrzí nás, že se to dotýká právě vyhlídky,“ dodal Šmikmátor.

I když se kvůli problémům se statikou otevření tržnice několikrát odkládalo, vedení městské části Brno-střed, která tržnici nechala opravit, je se zkušebním provozem spokojené. „Rekonstrukce tržnice byla jednou z největších investic radnice a jsem rád, že se pronajímateli daří zaplňovat jednotlivá prodejní místa,“ uvedl místostarosta Brna-středu Jiří Švachula.

Netopýr. Ilustrační foto.
Byt obsadilo padesát netopýrů. Odehnali je hasiči