Hlavní obsah

Mobily zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazně ušetřit je možné nyní při nákupu nového chytrého telefonu. Tuzemští obchodníci se totiž již pomalu připravují na příchod nových modelů, které by si měly odbýt premiéru během pouhých pár týdnů.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Před koncem roku, tedy v lukrativní vánoční sezóně, se bude snažit zaujmout novými modely celá řada předních výrobců. Už na konci srpna se například ukáže nový chytrý telefon od společnosti Samsung.

V září si pak odbyde premiéru nový iPhone. Podle některých spekulací má Apple dokonce představit hned tři smartphony s logem nakousnutého jablka.

S příchodem nového školního roku se v sousedním Německu bude navíc konat největší evropský veletrh spotřební elektroniky IFA. A na něm zaručeně budou k vidění desítky dalších přístrojů. O novinky tedy nebude v předvánočním období rozhodně nouze.

A právě na tom mohou vydělat lidé, kteří pokukují po nějakém smartphonu již nyní. Aktuálně nabízené modely totiž zlevnily klidně o několik tisíc korun. Platí to samozřejmě pro modely, u nichž se cenovky pohybují nad hranicí 10 000 korun.

Zlevňovalo se nicméně také u levnějších přístrojů, v nichž se slevy pohybují v řádech stokorun. I zde je možné narazit na výjimky.

Na co dávat pozor?

Při výběru telefonu je vhodné dávat pozor na několik kritérií. Vyplatí se sledovat hlavně kvalitu zpracování a použitých materiálů. Především levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat.

Kromě rychlosti procesoru a ceny hrají významnou roli také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Myslet je vhodné také na to, že nižší cena se však automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+: čekání na nového krále

Nové vlajkové lodi Samsungu se prodávají ve dvou různých verzích. Obě přitom patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně na trhu k dispozici. Menší Galaxy S8 má 5,8palcový displej a větší verze S8+ 6,2palcový panel.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Zleva: Samsung Galaxy S8 a Galaxy S8+.

Svým výkonem jsou obě osmičky to nejlepší, co je v současné době na pultech obchodů k dostání. Díky tomu dokážou smartphony fungovat dokonce i podobně jako stolní počítač. Další novinkou je umělá inteligence zvaná Bixby. V podstatě jde o virtuálního asistenta, který je schopen s uživatelem prostřednictvím mobilu komunikovat a plnit jím zadané úkoly.

Totožné jsou u obou novinek fotoaparáty. Stejně jako u předchůdců výrobce vsadil na technologii tzv. duálních pixelů. Díky tomu by měl být zachycovaný obraz daleko jasnější a ostřejší. Hlavní fotoaparát na zadní straně má rozlišení 12 megapixelů a je napojen na objektiv se špičkovou světelností F1,7. To je hodnota, které nedosahuje většina objektivů klasických digitálních zrcadlovek.

Na pultech obchodů by se měl nicméně už tento měsíc ukázat špičkový model Galaxy Note 8. A právě díky tomu obě původní osmičky zlevňují.

  • Cena v červnu: 17 500 Kč (Galaxy S8); 20 500 Kč (Galaxy S8+)
  • Cena v srpnu: 15 500 Kč (Galaxy S8); 17 600 Kč (Galaxy S8+)

Honor 6X: cena hraje prim

Pracovní tempo u tohoto chytrého telefonu udává procesor Huawei Kirin 655, u nějž jsou čtyři jádra taktována na 2,1 GHz a další čtyři na 1,7 GHz. Do vínku dostal tento stroj 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,5 palce a nabízí rozlišení Full HD. Pro úplnost dodejme, že rozměry telefonu jsou 150,9 × 72,6 × 8,2 mm a hmotnost činí 162 g.

Foto: rim, Novinky

Honor 6X

Další výhoda je jasná už při pohledu na zadní stranu novinky, zde se totiž ukrývá dvojitý fotoaparát s rozlišením 12 megapixelů. K čemu slouží v praxi? Jeden objektiv se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnější detaily snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou zachytit více světla a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek.

  • Cena v červnu: 6900 Kč
  • Cena v srpnu: 5700 Kč

Huawei P10: sázka na prémiový fotoaparát

Hovořit o novince od společnosti Huawei jako o dalším smartphonu se vůbec nesluší. Model nazývaný P10 je totiž spíše fotoaparátem, který umí i telefonovat. Však se také na vývoji unikátní optické soustavy podílela společnost Leica, která je dobře známá snad každému fotografovi.

Foto: archív výrobce

Huawei P10

Novinka je vyzbrojena duálním fotoaparátem na zadní straně. Jeden snímač se stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu. Toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač. Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů.

Pracovní tempo u smartphonu P10 udává procesor Hisilicon Kirin 960 při frekvenci 2,0 GHz, což mimochodem platí pro všech osm jader. Do vínku dostal přístroj dále 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor. Sluší se také podotknout, že tento model disponuje 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů.

  • Cena v červnu: 13 500 Kč
  • Cena v srpnu: 12 450 Kč

Sony Xperia X Performance: na suchu i ve vodě

Performance od společnosti Sony pracuje s procesorem Qualcomm Snapdragon 820, jehož osm jader tepe při frekvenci 2150 MHz. K dispozici jsou 3 GB operační paměti. 32GB úložný prostor spolupracuje se čtečkou paměťových karet, kapacitu lze tak snadno navýšit.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X Performance

Displej má úhlopříčku pět palců a nabízí rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Přístroji se nedá upřít líbivý vzhled. Jedním z dalších velkých lákadel modelu X Performance je dozajista certifikace IP68, díky které je možné pracovat s telefonem i pod vodou – například fotografovat nebo natáčet videa. Nabízí také zvýšenou odolnost proti prachu.

Zadní fotoaparát využívá 23megapixelový snímač Exmor RS a je napojen na 24mm objektiv G Lens se světelností F2,0. Díky tomu dokáže pořizovat velmi povedené momentky i za špatných světelných podmínek a v noci. Samozřejmostí je i blesk.

  • Cena v červnu: 12 000 Kč
  • Cena v srpnu: 8900 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám