Hlavní obsah

Zrušení roamingu v EU: Češi volají a datují jako diví

Právo, Jiří Novotný

Roamingové poplatky pro koncové uživatele jsou od letošního 15. června v rámci Evropské unie (EU) zrušeny. Volání, psaní esemesek i surfování po internetu tak lidi nyní stojí při pobytu v kterémkoliv ze členských států stejně jako v jejich zemi. Češi toho při svých zahraničních cestách mohutně využívají.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Tuzemští mobilní operátoři hlásí, že z ciziny se po zrušení roamingových poplatků volá až třikrát více, a ještě výrazněji stoupla spotřeba dat při surfování na internetu,“ uvedlo v tiskové zprávě sdružení spotřebitelů Licit.cz.

Roamingu za ceny svých tuzemských operátorů využívají Češi zejména při pobytu v okolních zemích. Tedy v Rakousku, Německu a na Slovensku. Největší objemy dat ale Češi spotřebují v Chorvatsku.

Tam jejich spotřeba nyní v létě stoupla padesátinásobně a téměř stejný nárůst je i při surfování z Itálie.

„Čeští turisté mnohem více na plážích datují. Zejména sdílejí fotografie na sociálních sítích. Rekordní byl letošní 7. červenec, kdy zákazníci O2 přenesli zatím největší objem dat v rámci jednoho dne. Vešly by se do nich desítky miliónů fotografií pořízených chytrými telefony,“ sdělila ČTK ředitelka mobilního segmentu ve společnosti O2 Czech Republic Silvia Cieslarová.

Co do počtu českých uživatelů mobilního roamingu je ale Chorvatsko až čtvrté a Itálie šestá.

„Do Rakouska a jeho krásných hor vyrážíme za letní pěší turistikou a aktivní dovolenou, na které nemáme tolik času na brouzdání po internetu. Jde také o tranzitní zemi, přes kterou Češi autem míří právě k Jadranu,“ vysvětluje Cieslarová.

Mimo EU panuje nadále drahota

Evropská regulace roamingu se týká nejen 28 členských zemí EU, ale i Norska, Lichtenštejnska a Islandu. Z většiny dalších států je ovšem pro Čechy volání nadále drahé. Za minutu hovoru do Česka se z nich účtuje 42 až 61 korun – a za ten příchozí 24 až 54 Kč/min.

„Pozor by si rozhodně měli dát také lidé, kteří cestují do Monaka, San Marina, Vatikánu či na Madeiru. Tam se operátoři navzájem liší v otázce, jestli dané území pod evropský roaming zahrnou, či ne,“ upozornil už dříve mluvčí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Martin Drtina.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kde všude mají Češi roaming bez poplatků

Na směrnici EU samozřejmě reagovali všichni tuzemští operátoři. T-Mobile a Vodafone roaming bez příplatků zavedly ještě před účinností směrnice a od 15. června je následovalo i O2.

Navzdory tomu však Češi i nadále patří k těm, kteří v rámci EU za volání a datové balíčky platí nejvíce. Mohou za to vysoké tarify tuzemských operátorů, které zvláště u datových služeb patří k nejvyšším v Evropě.

„I využívání domácího ceníku je tak pro Čechy při pobytu v cizině ve srovnání s občany většiny jiných zemí Evropské unie stále velmi nevýhodné,“ říká expert na ceny mobilních tarifů Vítězslav Grygar.

Karta z ciziny se nemusí vyplatit

Zdánlivě tedy nic nebrání tomu, aby si Češi kupovali podstatně lacinější SIM kartu u operátorů v cizině.

Pokud ji ale v daném období člověk bude většinu času používat v tuzemsku, může to podle směrnice EU operátor vyhodnotit jako její zneužívání a naúčtovat mu příplatek.

Za každou minutu volání by tento hříšník zaplatil k tarifu 19 eurocentů, za SMS šest eurocentů a za jeden megabyte přenesených dat o 20 eurocentů navíc.

Anketa

Je podle vás správné, že se v rámci EU neplatí roamingové poplatky?
Ano
98,3 %
Ne
1,7 %
Celkem hlasovalo 3751 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám