Bezpečnostní složky chtějí zvýšit plat o deset procent. Podporuje je premiér i ministr vnitra

Jakub Zelenka Jakub Zelenka
Aktualizováno 15. 8. 2017 17:54
Odbory bezpečnostních složek chtějí přidat od listopadu dalších deset procent ke svému platu. Odůvodňují to tím, že řada policistů kvůli nízkým mzdám uvažuje o odchodu. Záměr podporuje premiér Bohuslav Sobotka i ministr vnitra Milan Chovanec. Podle ministra Ivana Pilného je možné peníze přidat, ale musel by potom zanedbat požadavky jiných ministerstev.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Eva Srpová

Praha - Už v červenci se policistům, vězeňským dozorcům a hasičům zvedly platy o 10 %. Nyní chtějí desetiprocentní přídavek znovu, tentokrát od listopadu. Odbory k tomu vyzvaly prostřednictvím dopisu, který má deník Aktuálně.cz k dispozici. Píší v něm, že kvůli nízkým platům mohou hrozit odchody zkušených lidí do civilu. Předseda vlády Bohuslav Sobotka jejich záměr podporuje.

"Apeluji na vládu České republiky, aby přispěla ke stabilizaci bezpečnostních sborů v mzdové oblasti, a to tím způsobem, že příslušníkům bezpečnostních sborů svým nařízením navýší stupnici základních tarifů na rok 2018 o 10 % již od 1. listopadu 2017," píše v dopise předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler.

Podle něj jsou nízké mzdy důvodem, proč někteří zkušení policisté či hasiči zvažují odchod. "Je mnoho zkušených, ale nespokojených policistů, kteří uvažují o odchodu do civilní sféry. Uvedeným krokem bude Policie ČR opětovně oslabena, neboť odchod policisty sloužícího například 20 let není možné nahradit příchodem čerstvě znáborovaného nováčka," dává příklad Drexler.

Návrh na zvýšení o deset procent podporuje i Nezávislý odborový svaz policie (NOS). "Musíme nastartovat systémovou změnu v odměňování příslušníků i zaměstnanců bezpečnostních sborů, abychom mohli nabírat nové, kvalifikované a motivované příslušníky," doplnil Milan Štěpánek, předseda NOS.

Návrhu odborů vyjádřil podporu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). "V červenci pouze vláda vrátila bezpečnostním sborům deset procent snížení platu, které speciálně policistům, hasičům a dalším provedla Nečasova vláda. Jejich požadavek proto podporuji," tvrdí Sobotka.  "Pravidelný růst mezd ve veřejném sektoru, včetně členů bezpečnostních sborů, samozřejmě podporuji. Policisté, hasiči, ale stejně tak i učitelé si zvyšování mezd zaslouží," dodal Chovanec.

Server Aktuálně.cz oslovil současného ministra financí Ivana Pilného (ANO) i ministra financí za Nečasovy vlády Miroslava Kalouska (TOP 09). "Proč ne, když nebudeme stavět dálnice, nedáme nic vědě a výzkumu, nebudeme dávat peníze armádě, aby dohnala NATO, a nedáme nic zemědělcům," vzkázal ironicky ministr Pilný. Priority by měla podle Pilného stanovovat vláda a zejména premiér. Kalousek na SMS do zveřejnění textu nereagoval.

Bezpečnostní složky nejsou jediné, kterým chce Sobotka přidat. Chce zvednout tarify ve veřejném sektoru o 15 procent, u učitelů o 10 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy