Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Atentátnice na severovýchodě Nigérie odpálila nálož na trhu. Zemřelo 27 lidí

Svět

  21:43
ABUJA - Sebevražedná atentátnice na trhu na severovýchodě Nigérie dnes odpálila nálož a zabila 27 lidí. Dalších 83 osob utrpělo zranění. S odkazem na místní zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Nigérie - ilustrační foto. foto: Reuters

Severovýchod Nigérie se často stává terčem útoků nigerijské teroristické skupiny Boko Haram. Ta ke svým atentátům často využívá ženy a děti. Úterní incident se stal ve vesnici Konduga, jež leží blízko Maiduguri, metropole nigerijského státu Borno.

Při jiném incidentu na severovýchodě země se dvě sebevražedné atentátnice odpálily u vchodu do uprchlického tábora. Nikoho při útoku nezabily, ale mnoho osob zranily.

Radikálové z Boko Haram bojují od roku 2009 proti centrální nigerijské vládě a požadují zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. Při násilnostech připisovaných Boko Haram bylo zabito přes 20 000 lidí a více než dva miliony osob kvůli teroristům opustily své domovy. Začátkem roku 2015 Boko Haram ovládala území o velikosti Belgie, od té doby ale o značnou část zase přišla v bojích s vládními silami.

Do útoků Boko Haram stále častěji zapojuje ženy a dívky. Některé mladé ženy, jež z této extremistické skupiny utekly, tvrdí, že islamisté dívky nutí sebevražedné útoky páchat s pomocí drog.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!