Příplatky za roaming nebudou. Úřad zamítl žádosti virtuálních operátorů

ČTK ČTK
16. 8. 2017 11:20
Příplatek k roamingu v zemích EU, který má od půlky června nová pravidla, chtěli zavést tři virtuální operátoři. Český telekomunikační úřad ale všechny žádosti odmítl.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha - Český telekomunikační úřad zatím zamítl všechny žádosti mobilních virtuálních operátorů o povolení účtovat si příplatek za roaming. Tuto možnost mají firmy v odůvodněných případech po 15. červnu, kdy platí povinnost účtovat si v EU stejné ceny jako v rámci domácího volání.

Příplatek chtěli zavést virtuální operátoři Mundio Distribution, miniTel a Erbia Mobile.

"Žadatelé neprokázali splnění podmínky Prováděcího nařízení EK, že by nebyli schopni pokrýt svoje náklady na poskytování regulovaných maloobchodních roamingových služeb, což by mělo za následek narušení udržitelnosti jejich modelu pro stanovení vnitrostátních cen," zdůvodnil Český telekomunikační úřad ve své monitorovací zprávě zamítnutí.

Podle Filipa Kůžela z odborného serveru Mobilmania mohou mít právě virtuální operátoři kvůli nové regulaci roamingu vážný problém. Zatímco síťový operátor si vyšší náklady na roaming svých zákazníků kompenzuje příchozím roamingem, tedy provozem od turistů, kteří přijíždějí do Česka, virtuální operátor bez vlastní mobilní sítě takovou možnost nemá.

Na českém trhu je více než 170 virtuálních mobilních operátorů nebo přeprodejců mobilních služeb. Ti mají na počtu vydaných SIM karet podíl asi sedm procent.

 

Právě se děje

Další zprávy