Stojíme za Babišem, načasování kauzy Čapí hnízdo je podezřelé, zní z vedení hnutí ANO

Není zatím důvod, aby po volbách byl kandidátem ANO na premiéra někdo jiný než Andrej Babiš. Alespoň to tvrdí někteří členové předsednictva hnutí, které oslovil server iROZHLAS.cz. Kauzu Čapí hnízdo považují – stejně jako exministr financí – za účelovou. I proto zvažují, zda na půdě sněmovny žádost policie o vydání svého předsedy i místopředsedy Jaroslava Faltýnka podpoří.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celostátní sněm hnutí ANO v únoru 2017.

Celostátní sněm hnutí ANO v únoru 2017. | Foto: Fotobanka Profimedia

„Aktuálně situace ve hnutí je maximálně pracovní. Diskutujeme finální verzi programu, přípravu voleb na úrovni regionů i centrály. Žádná debata o dalších kandidátech na premiéra neproběhla,“ uvedl vicepremiér a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) pro server iROZHLAS.cz.

Skončí Babiš ve vězení? Otázky a odpovědi v dotační kauze Čapí hnízdo

Číst článek

Špičky hnutí ANO podle Brabce tak nadále za Babišem stojí. Někteří členové předsednictva dokonce váhají, zda policejní žádost o vydání obou politiků podpořit. Mezi nimi je například poslanec a olomoucký hejtman ANO Ladislav Okleštěk. Nesouhlasí hlavně s načasováním policejní žádosti, která do sněmovny přišla jen dva měsíce před volbami.

Probrat to proto bude chtít před zářijovým jednáním sněmovny s kolegy z poslaneckého klubu. „Minimálně o důvodech (žádosti o vydání) a obvinění bych se určitě rád pobavil, protože já s tím problém mám. S tím, jak to vzniklo, ne že to vzniklo,“ popsal serveru iROZHLAS.cz Okleštěk.

Doposud přitom hnutí ANO žádosti policistů o vydání v případě poslanců z jiných partají vždy podpořilo. Podle Oklešťka, který je lídrem kandidátky hnutí v Olomouckém kraji, je ale nyní jiná situace.

„Principiálně jsem vždycky pro vydání, ale načasování na tuto dobu jsme ještě neměli. Takhle by to být nemělo, ať jde o jakýkoli politický subjekt. Tohle jsou nejvýznamnější volby v republice,“ pokračoval.

Vydání Babiše s Faltýnkem až po volbách?

Podle Oklešťka by bylo však lepší, kdyby sněmovna o vydání Babiše s Faltýnkem hlasovala až po říjnových volbách do sněmovny. „Když je teď vydáme, tak za pár týdnů budou volby a budeme je vydávat znovu,“ doplnil.

Vydání Babiše a Faltýnka

Žádostí se začne v pátek zabývat mandátový a imunitní výbor sněmovny. Rozhodnutí se ale zatím neočekává, oba poslance by měl vyslechnout až na dalším zasedání. Konečné slovo v otázce vydání Babiše a Faltýnka bude mít celá sněmovna, která se bude věcí zabývat na schůzi, jež začne 5. září.

S tím souhlasí i další člen vedení hnutí a místopředseda sněmovny za ANO Radek Vondráček. V hnutí ANO probíraný scénář by však znamenal jediné: stíhání a s ním možné obvinění ze strany policie by se až do voleb odsunulo a oba politici by se o hlasy voličů mohli ucházet s čistým štítem.

Vondráček je však přesvědčen, že policisté do voleb v řízení nepostoupí. „Je nereálné, aby policie do voleb stihla udělat jediný úkon, a po volbách budeme hlasovat znovu. Tak nevím, jestli to není jen špína a předvolební boj,“ prohlásil.

Vondráček současně kritizuje v kauze Čapí hnízdo i postup vyšetřovatelů. Načasování žádosti je podle něho podezřelé, i proto vůči policejnímu dokumentu zaujímá rezervovaný postoj. „Stává se trendem, že policejní šetření obviněné devalvuje. Je to systémová chyba. Na kdekoho u nás se dá vyrobit trestní oznámení,“ řekl poslanec.

I kdyby se však poslanci hnutí ANO rozhodli nevyhovět policejní žádosti, jen jejich hlasy by pro nevydání Babiše s Faltýnkem nestačily.

Sám Babiš už dříve prohlásil, že kvůli žádosti svého poslaneckého mandátu nevzdá. Zda sám požádá sněmovnu o vydání k trestnímu stíhání, není jasné. „Uvidím, jak bude vypadat ta žádost, je tam nějaký výbor, tak ať jedná,“ řekl serveru Aktuálně.cz.

Faltýnek funkci poslance v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo složit také nezamýšlí, vydání se ale podle svých dřívějších slov bránit nebude. Na aktuální dotazy serveru iROZHLAS.cz však neodpověděl. „Jsem na dovolené až do příštího pátku. Až se vrátím, budu se vyjadřovat,“ napsal v SMS.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme