Vojáci trénovali hlavně pohyb v úzkých uličkách, ovládnutí podezřelých budov, střelbu nebo zkoušeli různé techniky útoků na cíle.

„Představili jsme jim naše postupy a oni nám zase ukázali svoje bojové metody,“ citoval web Jerusalemonline.com izraelského velitele, pojmenovaného pro média pouze jako kapitán G. Podle něj je důležité získávat zkušenosti od jiných vojáků.

Podle českého četaře Pavla Vaněčka byla společná příprava s Duvdevanem první příležitostí ke sdílení bojových znalostí a zkušeností v městském prostředí s takovou elitní jednotkou. „Tato vzájemná spolupráce byla přínosná pro obě strany,“ uvedl Vaněček podle webu The Jerusalem Post. 

Na pražském Vítkově konal slavnostní nástup příslušníků (na snímku) armády ČR po návratu ze zahraničních operací v Afghánistánu, Iráku, Egyptě, Bosně a Hercegovině.
Vojáci na Vítkově dostali medaile za působení v zahraničních misích

Duvdevan je zvláštní útvar izraelské armády, který se podle Jerusalemonline specializuje na tajné operace v městských oblastech na palestinských územích, obzvláště na Západním břehu. Jeho členové údajně během nich využívají jako převlek arabské oblečení. Jako jedni z mála v izraelské armádě nemusí nosit na uniformách identifikační výložky.

Česká 601. skupina speciálních sil sídlí v Prostějově a je to nejelitnější jednotka české armády. Její vojáci působili v řadě zahraničních misích, v Afghánistánu, Iráku a předtím i v zemích bývalé Jugoslávie.

Podívejte se na video z výcviku prostějovských speciálů a jednotky Duvdevan v Malé Gaze: 

Zdroj: Youtube