Hlavní obsah

Filmový Be2Can uvede hity z Berlína a Cannes

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmový festival Be2Can, který proběhne v říjnu v mnoha českých městech, láká hlavně na vítězné filmy z renomovaných festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes.

Foto: Film Europe

Colin Farrell v Zabití posvátného jelena

Článek

„Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film Indikó Enyedi O těle a duši, který si z Berlína odnesl Zlatého medvěda, a držitele benátského Zlatého lva Ta, která odešla filipínského režiséra Lava Diaze. Objeví se i hvězdně obsazené snímky Zabití posvátného jelena s Nicole Kidman a Colinem Farrellem v hlavních rolích a film s Joaquinem Phoenixem Nikdys nebyl,” sdělila Adéla Brabcová ze společnosti Film Europe Media Company.

Festival, který proběhne v Praze (Lucerna, Evald a Světozor), v Plzni, Olomouci, Ostravě a Zlíně, doplní také kompletní retrospektiva filmů Paola Sorrentina.

“Letos opět uvádíme jako jediný festival v ČR všechny tři vítěze Benátek, Berlína a Cannes pohromadě. Nesmírně nás těší jejich inspirativní různorodost. Jeden z nejpozoruhodnějších režisérů na festivalovém okruhu Lav Diaz loni opanoval Benátky s pronikavou studií současné filipínské společnosti Ta, která odešla. Maďarská filmařka Ildikó Enyedi dobyla Berlín netuctovou a nebývale působivou romancí O těle a duši. Cannes zase ocenilo tematicky bohatou a myšlenkově podvratnou konceptuální komedii Čtverec Rubena Östlunda,” prozradil umělecký ředitel Vít Schmarc.

Podivný jelen

K poněkud bizarnějším kouskům patří mysteriózní horor/thriller Zabití posvátného jelena řeckého režiséra Jorgose Lanthimose, který se může chlubit hvězdným hollywoodským obsazením. Colin Farrell a Nicole Kidmanová se ujali hlavních rolí.

V „ulítlosti” s ním může směle soutěžit Dumontův muzikál Janička, ve kterém režisér nechává zpívat osmiletou Janu z Arku o tom, jak nemožné je dále snášet násilí páchané na francouzské půdě Angličany během stoleté války.

Be2Can nabídne také diskuze a doprovodný program. Všechny podrobnosti najdete na www.be2can.eu.

Reklama

Výběr článků

Načítám