24. srpna 2017 • 11:50

Ukrajinští hokejisté mají kvůli úplatku na MS zastavenou činnost

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ukrajinští hokejisté Eduard Zacharčenko a Vladimir Varivoda mají kvůli přijetí úplatku na mistrovství světa divize IA zastavenou činnost na neurčito. O jejich trestu má rozhodnout Mezinárodní hokejová federace (IIHF), hrozí jim nejméně pětiletý distanc.



O suspendování hráčů rozhodlo vedení ukrajinské hokejové federace. Dvaadvacetiletý gólman Zacharčenko a stejně starý bek Varivoda přiznali, že v průběhu domácího turnaje přijali 30 tisíc dolarů (670 tisíc korun) za to, že Ukrajina prohraje s Koreou, a to alespoň dvoubrankovým rozdílem.

V dopise, který každý z nich napsal zvlášť 29. dubna a adresoval ho ukrajinskému webu Obozrevatěl, slibují, že peníze vrátí, když nebylo dosaženo požadovaného výsledku. Utkání skončilo po 60 minutách 1:1, Korejci pak zvítězili v nájezdech a i díky tomu si zajistili premiérový postup mezi elitu.

Hráči zatím nepotvrdili autenticitu dopisů, zvláštní vyšetřovací komise je však předložila k přezkoumání ukrajinskému centru forenzní expertízy. "A podle závěrů specialistů byly oba dokumenty psány osobně Zacharčenkem a Varivodou," uvedl místopředseda ukrajinské federace Georgij Zubko.

"V souladu s našimi pravidly a regulemi IIHF jsou oba hráči potrestáni zákazem startů. Tím to pro nás nekončí a pokračujeme ve vyšetřování a zjišťování dalších faktů. Mohou se objevit nové postavy celé kauzy a nejen mezi hráči, ale také mezi funkcionáři. Uděláme vše pro to, aby všechny soutěže, které se dotýkají ukrajinského hokeje, probíhaly v souladu s principy fair play. A ti, co se budou snažit zmanipulovat výsledky, musí počítat s obrovskými tresty," dodal Zubko.

Důvodem úplatku byly zřejmě sázky a Korejci do něj nejsou nijak zapleteni. Hlavní kouč ukrajinské reprezentace Alexander Savickij, jenž v sezoně 1994/95 jako hráč krátce působil v Plzni, se však zdráhá uvěřit tomu, že by zápas na MS mohli ovlivnit dva hráči.

"Nevím... Pokud tomu dobře rozumím, tak pro sázku požadovaný výsledek nevyšel. A to ví i federace. Čekám, co bude. Snažili jsme se dovolat Eduardovi, ale nepodařilo se nám to. Varivoda netrénuje, byl zraněný a léčí se v Chersonu. Ani jeden z nich od té doby nekomunikuje," uvedl Savickij a zpochybnil i pravost dopisů obou hráčů. "Nějak se mi tomu celému nechce věřit, že by to měla být pravda," dodal.

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud